Kore Yarımadası'nda gerilim artıyor

KDHC, Kaesong ve Kumgang Dağı sınır bölgelerine askerlerin yeniden konuşlandıracağını ve askerden arındırılmış bölgede askeri tatbikatın sürdürüleceğini açıkladı. Güney Kore buna karşılık, KDHC'nin söz konusu askeri planı faaliyete geçirmesi durumunda 'bedel ödeyeceğini' kaydetti.

Dış Haberler

KDHC ile Güney Kore arasındaki gerilim arıyor.

KDHC Genelkurmay Başkanlığı, Kaesong ve Kumgang Dağı sınır bölgelerine yeniden gireceğini, Koreler arası iş birliğinin simgesi olan Diamond turizm projesi için ayrılan bölgeye yeniden asker konuşlandırılacağını, 2018'de Seul ile varılan anlaşmaya rağmen askerden arındırılmış bölgede 'her türlü düzenli askeri tatbikatın sürdürüleceğini' açıkladı.

Pyongyang'ın resmi haber ajansı KCNA, KDHC ordusunun hükümetin ve iktidar partisinin aldığı tedbirlere askeri teminat sağlamak için daha detaylı askeri eylem planı yapma kararı aldığını belirtti.

KDHC Güney Kore'nin elçi yollama teklifini reddetti

KCNA'nın haberine göre Pyongyang, ayrıca Güney Kore'nin gerilimi düşürmek için özel elçi yollama teklifini de reddetti.

KCNA'da, "Güney Koreli yetkililerin yetersizliği ve sorumsuzluğu nedeniyle ortaya çıkan Kuzey-Güney krizinin çözümü yok. Bu sorun ancak uygun bir bedelin ödenmesi durumunda ortadan kalkar" ifadeleri yer aldı.

KCNA'ya konuşan Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi'ne bağlı Birleşik Cephe Departmanı Başkanı Jang Kum Chol, "Bizde tiksinti ve nahoş duygular uyandıran Güney yetkilileriyle birlikte oturmak gibi bir düşüncemiz yok. Bu nedenle Kuzey'le Güney arasındaki iletişim kanallarını sonlandırmaya başladık" açıklamasında bulundu 

KCNA raporuna göre, iki Kore arasında 2018'de imzalanan anlaşma kapsamında askerden arındırılmış bölgelerden sivil polisler çekilmeye başlarken bu bölgelere askerler yeniden konuşlandırılacak.

İleri hatlarda konuşlanan topçu birliklerinin de savaş görevlerine dahil olacağı ve sınır bölgelerinde yapılacak her türlü askeri tatbikata devam edileceği kaydedildi.

Güney Kore: KDHC bedel öder

Güney Kore Savunma Bakanlığı, buna karşılık yaptığı açıklamada, KDHC'nin söz konusu askeri planı faaliyete geçirmesi durumunda "bedel ödeyeceğini" söyledi.

Bakanlık, "Bu hamleler iki Kore'nin ilişkilerini geliştirmesi ve barışı koruması için çalıştığı 20 yıllık bir sürece köstek olacak" açıklamasında bulundu.

Bakanlık, Güney Kore ordusunun savunma konumunu devam ettirerek KDHC güçlerinin hamlelerini yakından gözlemlediğini söyledi. Bakanlık, durumu sakince yöneterek askeri gerilimlerin önüne geçme çabalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Gerilim yükseliyor

KDHC, dün Güney Kore sınırında bulunan Kaesong bölgesindeki ortak irtibat ofisini havaya uçurmuştu.

KDHC lideri Kim Jong Un'un kardeşi Kim Yo Jong, hafta sonu yaptığı açıklamada, "Kısa zamanda, işlevsiz Kuzey-Güney ortak irtibat ofisinin tamamen yıkıldığı görülecek" demişti.

Söz konusu irtibat ofisi, Eylül 2018'de Kim Jong Un'la Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-In Pyongyang'da gerçekleştirdiği üçüncü zirveden birkaç gün önce açılmıştı.

KDHC, bir hafta önce Güney Kore'yle olan tüm resmi iletişim kanallarını kesmişti.

Güney Kore'den atılan Pyongyang karşıtı bildiriler nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gerilmişti. Geçen ay sınırda karşılıklı silah atışmaları gerçekleşmişti.

KDHC, ABD'yle nükleersizleşme müzakarelerinin donmasının ardından son aylarda yaptığı füze denemelerini artırmıştı.