KDHC Güney Kore'yle tüm resmi iletişim hatlarını kesti

KDHC, Güney Kore'yle askeri ve hükümet ofis kanalları dahil olmak üzere tüm resmi iletişim hatlarının kesildiğini açıkladı.

Dış Haberler

KDHC, Güney Kore'yle olan tüm resmi iletişim kanallarını kesti.

KDHC, geçen haftadan bu yana, sınırdan atılan Pyongyang karşıtı bildiriler nedeniyle Güney Kore'yi kınayan açıklamalarda bulunuyordu.

Bugün yapılan hamleyle birlikte iki taraf arasındaki tüm resmi iletişim kanalları kesildi.

Olay, KHDC lideri Kim Jong Un ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Singapur'da yaptığı görüşmenin ikinci yıldönümüne 3 gün kala gerçekleşti.

İki ülke arasındaki KDHC'nin nükleer programına yönelik müzakereler, geçen yıl Vietnam'ın başkenti Hanoi'daki görüşmelerin sonuçsuz kalmasından bu yana tıkanma yaşıyor.

Görüşmelerin tıkanmasından bu yana KDHC, nükleer silahsızlanmaya yönelik adımlarını askıya almış durumda.

KDHC'nin resmi haber ajansı KCNA, Pyongyang'ın salı günü itibariyle Güney Kore'yle olan tüm iletişim hatlarını keseceğini ve kapatacağını aktardı. Buna askeri hatların ve hükümet ofis kanallarının da dahil olduğu kaydedildi.

Güney Kore Birleşme Bakanı, KDHC'nin resmi açıklamasının ardından "Güney'in Kuzey'e dönük aramalarının yanıtsız kaldığını" söyledi.

Söz konusu kararın Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong ve Kore İşçi Partisi Başkan Yardımcısı Kim Yong Chol tarafından alındığı bildirildi.

Kim Yo Jong, geçen hafta Güney Kore'yle bir askeri anlaşmanın iptal edilebileceğini ve irtibat ofisinin kapatılabileceğini açıklamıştı.

Bugün yapılan açıklamada, Güney'den Kuzey'e balon yoluyla şişe içinde gönderilen KDHC karşıtı bildiriler yeniden kınandı. Açıklamada, bildirilerin mide bulandırıcı safsatalar olduğu ve Seul'un eylemlerinde çelişkiler bulunduğu vurgulandı.

Söz konusu bildirilerde KDHC'nin silah programı eleştirilirken, Kim'in insan hakları ihlallerinde bulunduğu iddia ediliyor.

KCNA'da yer alan haberde, "Bu olay, Koreler arası ilişkileri felakete çevirdi. Böylece Güney Koreli yetkililerle karşılıklı oturmaya ihtiyaç olmadığı ve onlarla tartışılacak bir meselenin olmadığı sonucuna vardık" denildi.

KDHC'nin son aylarda yaptığı füze denemeleri ve geçen ay sınırda görülen karşılıklı silah atışmaları, iki ülke arasındaki gerilimi artırmıştı.