İsrail arkasında toplu mezar bıraktı: 392 ceset çıkarıldı, bazıları canlı gömülmüş

İsrail ordusunun Gazze katliamı, ortaya çıkarılan toplu mezarlarla büyüyor. Yapılan incelemede bazı kişilerin canlı canlı gömüldükleri anlaşıldı.

DIŞ HABERLER

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden çekilmesi, geride 3 toplu mezar bırakıldığını açığa çıkardı. Nasır Hastanesi yerleşkesindeki toplu mezarlardan çıkarılan ceset sayısı 392'ye ulaştı.

Filistinli yetkililer El Şifa hastanesinin bulunduğu bölgede de cesetler bulunduğu bildirdi.

Kimliği belirlenemeyen çok sayıda kişinin nasıl öldükleri ve ne zaman gömüldükleri belirsiz.

Han Yunus'taki Sivil Savunma Birimi Müdürü Yamin Ebu Süleyman, "Cesetlerin bazılarında işkence gördüklerine ve infaz edildiklerine yönelik izler bulundu. Bazılarının ise canlı canlı gömüldüğünü tahmin ediyoruz" dedi.

'Çocuk cesetleri bulduk'

Arama çalışmalarına ilişkin bilgi veren Ebu Süleyman, "Çalışmalarda çocuk cesetlerine rastladık. Hastanedeki toplu mezarlarda çocuk cesetlerinin bulunma sebebini henüz bilmiyoruz" ifadesini kullandı.

Bazı cesetlerin teşhis edilemeyecek halde olduğuna işaret eden Ebu Süleyman, "165 cesedin kimlik tespiti yapılamadı. İsrail askerlerinin cesetleri plastik poşetlere sarması çürümeyi hızlandırdı ve kimlik tespitini imkansız hale getirdi." dedi.

İsrail ordusu, İsrailli rehineleri arayan birliklerin daha önce Filistinliler tarafından Nasır Hastanesi yakınlarına gömülen cesetleri incelediğini ve inceleme bitince cesetleri aynı yere bıraktığını iddia etti.

Bulunan cesetlerin Filistin halkı tarafından gömülmüş olamayacağını vurgulayan Mugayir, "Cesetlerin toprağın 3 metre derinliğe gömülmesi Gazze halkının defin yöntemlerine aykırıdır" dedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ölümlerin bağımsız bir soruşturmayla incelenmesi için çağrı yaptı.

4 ay işgal edildi

İsrail ordusu, uzun süre kuşatma altında tuttuğu ve 15 Şubat'ta baskın düzenlediği Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ni hizmet dışı bırakmıştı.

Son olarak İsrail askerleri 24 Mart'ta yeniden kuşatma altına aldıkları hastaneye baskın düzenlemiş, yerlerinden edilen çok sayıda Filistinli ile sağlık personelini alıkoymuştu.

İsrail ordusu, 4 aylık karadan işgal sürecinin ardından 7 Nisan'da Han Yunus'tan çekilmişti. Çekilmeyle birlikte, kentte toplu mezarlar bulunmaya, evlerin enkazından ve yol kenarlarından cesetler toplanmaya başlandı.

Son 24 saatte 43 kişi öldürüldü

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında en az 34 bin 305 Filistinlinin öldüğünü ve 77 bin 293 Filistinlinin yaralandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu sayıya son 24 saat içinde öldürülen en az 43 kişinin de dahil olduğu belirtildi.