ODTÜ Rektörü'nün Filistin fırsatçılığına sert yanıt: 'Herkes haddini bilsin'

ODTÜ’de Bahar Şenlikleri’nde Devrim Stadyumu’nu yasaklayan Verşan Kök, ABD üniversitelerindeki Filistin eylemlerine destek çıkmaya çalışınca öğrencilerden “Haddini bil” yanıtını aldı.

Haber Merkezi

ABD’de üniversitelerde süren Filistin’e destek eylemlerinde çok sayıda öğrenci polis saldırısına uğrayıp gözaltına alınırken, bazı üniversitelerde akademisyenler öğrencilere destek için iş bırakma kararı aldı.

ODTÜ Rektörlüğü sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak ABD’de üniversite öğrencilerinin barışçıl eylemlerine verilen “orantısız tepki”yi kınadı, bunu “temel insan hakları ve akademik özgürlüğe vurulmuş bir darbe olarak” gördüğünü ve “derin üzüntü duyduğunu” açıkladı.

Son olarak Bahar Şenlikleri’ni kısıtlayan ve Devrim Stadı’nın şenliklerde kullanılmasını yasaklayan Rektör Verşan Kök’ün bu mesajı öğrencilerin tepkisine yol açtı.

Kök’ün ODTÜ’deki en küçük protestoda polisin ve soruşturmaların arkasına sığındığını vurgulayan Türkiye Komünist Gençliği'nden ODTÜ'lü öğrenciler, Filistin hakkında konuşmaya ehliyeti olmadığını belirttikleri Kök’e “Herkes haddini bilsin!” diye seslendi.

"TKG ODTÜ" hesabından yapılan paylaşımda “Verşan Kök, atandığı okulun gündemleri hariç her konuyla pek ilgili. ODTÜ'de ise en küçük protestoda polisin ve soruşturmaların arkasına saklanıyor. İktidar yanlılarının ne Filistin ne de Filistin'e destek eylemleri hakkında konuşma ehliyeti var. Herkes haddini bilsin!” denildi.

ODTÜ’nün resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“6 ayı aşkın bir süredir Gazze'de yaşayan masum insanları adeta yoketmeye yönelik vahşeti barışçıl yöntemle protesto eden üniversite öğrencilerine yönelik şiddet uygulanıyor. Columbia Üniversitesi’nden Yale’e, New York Üniversitesi’nden Harvard’a bir çok üniversitedeki protestocular üniversitelerinden, Gazze’de ateşkes çağrılarını desteklemelerini ve İsrail’le bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmelerini talep ediyor. Eylemlerde öğrenciler gözaltına alınıyor, üniversiteler protestoları durdurmak için uzaktan eğitime geçiyor. Üniversite öğrencilerinin gösterdiği barışçıl tepkiye karşı gösterilen orantısız tepkiyi temel insan hakları ve akademik özgürlüğe vurulmuş bir darbe olarak kabul ediyor, derin bir üzüntü duyuyor ve şiddetle kınıyoruz.”