Almanya Cumhurbaşkanı Türkiye'de: İmamoğlu buluşması, protestolar, Gül sohbeti

3 günlük ziyaret için Türkiye'ye gelen Almanya Cumhurbaşkanı'nın önce İmamoğlu'yla görüştü. Ardından Tarabya'da verdiği davette Abdullah Gül'le sohbeti dikkat çekti.

Haber Merkezi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, üç günlük ziyaret için Türkiye'ye geldi. Öncelikle İstanbul'a gelen Steinmeier ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak 11.58'de İstanbul Havalimanı'na indi.

Almanya Cumhurbaşkanı'nı İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen karşıladı. Steinmeier bugün Gaziantep'i ziyaret edecek. 24 Nisan'daysa Ankara'da AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi bekleniyor.

İmamoğlu'yla basına kapalı toplantı

Steinmeier'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı dolayısıyla yapıldığı açıklandı. Steinmeier önce 63 yıl önce Almanya'ya işgücü göçünün başladığı nokta olan Fatih'teki Sirkeci Tren Garı'na gitti. Cumhurbaşkanı burada, İBB Başkanı İmamoğlu ve CHP TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın tarafından kapıda karşılandı.

Steinmeier ve Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht, İmamoğlu ile tarihi Orient Express Lokantası'nda basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından Steinmeier ve İmamoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül ile Demiryolu Müzesi'ni ziyaret etti.

Müzeyi, tarihçi İlber Ortaylı'nın anlatımıyla gezen heyet, "Almanya'ya Türk İşçilerin Göçü" temalı sergi ile Türk kadın işçiler ve onların müziklerini konu alan "Gurbette Hasret" sergisini de ziyaret etti.

Almanya Cumhurbaşkanı, İstanbul Valisi, İBB Başkanı İmamoğlu ve beraberindeki heyet, Sirkeci Tren Garı'ndaki Demiryolu Müzesi'ni tarihçi İlber Ortaylı'nın anlatımıyla gezdi.

Steinmeier ziyaret için geldiği İstanbul'da, Almanya’nın İsrail’e destek vermesi nedeniyle bir grup tarafından protesto edildi.

'Bu tren istasyonu, iki ülke arasındaki yakın bağı simgeliyor'

Almanya Cumhurbaşkanı Sirkeci Garı'nda basın toplantısı düzenledi. Steinmeier, "Bugün ülkemizde yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan yaşıyor ve toplumumuzu şekillendirmeye ve biçimlendirmeye yardımcı oluyor. Ülkemizin inşasına yardımcı oldular, ülkemizi güçlü kıldılar ve toplumumuzun kalbinde yer aldılar" diye konuştu. "Bu tren istasyonu, iki ülke arasındaki yakın bağı simgelemektedir. Alman mimar August Jachmund tarafından tasarlanan gar, Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan Orient Express'in son durağıydı" diyen Steinmeier, Türkiye'yi bir kez daha ziyaret etmesinin kendisi için önemli olduğunu vurguladı.

Her yıl Türkiye'ye gelen 5 milyon Alman turistin, iki ülke arasındaki bağların ne kadar yakın olduğunu gösterdiğini belirten Almanya Cumhurbaşkanı, "Dolayısıyla bugün yolculuğumuza Sirkeci Tren İstasyonu'ndan başlamamız tesadüf değil" dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Sirkeci Garı'nda basın toplantısı düzenledi.

'Belediye politikası açısından karşı karşıya olduğu önceliklerden bahsetti'

İmamoğlu ile ilgili bir soru üzerine de "Belediye Başkanı, gerçek anlamda küresel bir metropol olan bu şehirde görevlerini yerine getirmeye devam edebileceği için doğal olarak memnun. Bize burada belediye politikası açısından karşı karşıya olduğu önceliklerden bahsetti. Ve bu politika için merkezi hükümetten de destek alacağına dair umudunu dile getirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Eminönü Arabalı Vapur İskelesi'nden kendileri için özel tahsis edilen vapura binen Steinmeier, seyahati sırasında Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner'in de katıldığı ekonomi çevreleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. İstanbul Boğazı'nda vapurla yaklaşık 1,5 saat yolculuk yapan Steinmeier, Sarıyer Tarabya sahiline geldi.

Burada Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından karşılanan Steinmeier, bir davet programı için Almanya Büyükelçiliğinin Tarabya'da bulunan tarihi yazlık rezidansına geçti.

'Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı'

Alman Büyükelçiliğine ait Tarabya Rezidansı'nda verdiği davette yaptığı konuşmada, "Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Almanya, ortak Gümrük Birliği'nde Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı. Ayrıca dış politika alanında, NATO'da ve şu anda Orta Doğu'da yaşanan dramatik ve son derece tehlikeli kriz durumu karşısında da çok yakın bir işbirliği içindeyiz" dedi.

Türkiye ve Almanya'nın, sadece ortak ekonomik ve siyasi çıkarları olmadığını ifade eden Steinmeier, Türk-Alman ilişkilerinin yüzyıllar boyunca kurulan insani bağlar sayesinde canlılığını koruduğunu belirtti.

Alman Cumhurbaşkanı, "Sultan Abdülhamid 1880 yılında, daha da büyük bir dostluk beklentisiyle burayı Alman İmparatorluğu'na vermiştir. Türk-Alman ilişkileri ancak böylesine etkileyici bir ortamda gelişip serpilebilirdi. Bunun arkasındaki fikir de kesinlikle buydu" ifadelerini kullandı.

Tarabya'daki davete Abdullah Gül de katıldı

Steinmeier, Alman Büyükelçiliği'ne ait yazlık Tarabya rezidansında döner keserek davetlilere ikram etti.

Masumiyet Müzesi'ni ziyaret etti

Almanya Cumhurbaşkanı Tarabya'daki davet programının ardından Beyoğlu'ndaki Masumiyet Müzesi'ni ziyaret etti. Burada kendisini kapıda karşılayan yazar Orhan Pamuk ile bir süre sohbet eden Steinmeier, sonra müzeyi gezdi.

Steinmeier'e, müzenin karşısındaki antikacı dükkanında, Almanya'nın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı tutumu nedeniyle tepki gösterildi. Camına Filistin ve Türk bayrağı asılan dükkanda, Almanca "Sayın Federal Başkan, Gazze'deki katliamı durdurun" yazılı döviz asıldı.

Steinmeier, yaklaşık 1 saat süren ziyaretinin ardından müzeden ayrıldı.

Almanya Cumhurbaşkanı, Orhan Pamuk ile sohbet etti.