Jukov'un Stalin'e gönderdiği Hitler'in intihar raporu yayınlandı

Rusya Askeri Tarih Topluluğu, Jukov'un Stalin'e gönderdiği 3 Mayıs 1945 tarihli intihar raporunun belgelerini yayınladı.

Dış Haberler

Sovyetler Birliği Birinci Belarus Cephesi Komutanı Mareşal Georgiy Jukov'un, Adolf Hitler'in ve Nazilerin propaganda bakanı Joseph Goebbels'in intiharını Başkomutan Stalin'e bildirdiği rapor Rusya Askeri Tarih Topluluğu tarafından yayınlandı. Ria tarafından aktarılan habere göre rapor, kurum tarafından Kızıl Ordu'nun Berlin stratejik saldırı operasyonunun başlamasının 75. yıldönümü vesilesiyle yayınladığı belgelerden birisi.

Hitler 30 Nisan 1945'te Berlin Kızıl Ordu güçleri tarafından sarılınca intihar etmişti. Raporda Sovyet istihbaratının Goebbels'in kişisel aşçısı Wilhelm Lange ve garaj şefi Schneider'ı Reichstag civarında gözaltına aldığı belirtiliyor. Buna ek olarak raporda "Bu kişiler, Hitler'in 30 Nisan'da intihar ettiğini, ancak vücudunun yerini bilmediklerini ve Goebbels ile eşinin, 1 Mayıs'ta Reichstag yakınındaki bir yeraltı barınağında intihar ettiğini söylediler. Sığınağa inen Lange ve Schneider, yanan erkek ve kadın cesedi gördüler, onların Goebbels ve eşi olarak teşhis ettiler” ifadelerine yer veriliyor.

Jukov’un raporunda ayrıca Hitler’in ikamet ettiği yeri tespit etmek ve Hitler’in intiharıyla ilgili tüm bilgileri ayrıntılı bir şekilde incelemek için önlemler alındığı belirtilmiş.