İsrail hükümetinde ilhak çatlağı

İsrail Başbakanı ilhak planının aşama aşama uygulanabileceğini, hükümet içinde tartışmaların sürdüğünü söyledi.

Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun işgal altındaki Batı Şeria ve Ürdün Vadisi topraklarının tek bir hamle yerine aşama aşama ilhak edilebileceğini söylediği iddia edildi.

İsrail’in Channel 13 televizyon kanalının haberine göre Netanyahu, Pazartesi günü bir grup subaya Savunma ve Dışişleri Bakanları Benny Gantz ve Gabi Ashkenazi ile ilhak planı konusunda anlaşma sağlayamadığını aktardı. ‘‘İlhakın tek bir seferde değil de aşama aşama uygulanması mümkün’’ diye konuşan Netanyahu, ABD’nin Gantz ve Ashkenazi’nin de plana onay vermesini talep ettiğini belirtti. Toplantıya katılan bir kaynağın aktardığına göreyse, Netanyahu şimdi bu adımın nasıl hayata geçirileceğinin tartışıldığını ve bunun hükümet içinde Likud ve Mavi ve Beyaz partileri arasındaki iç müzakerelere bağlı olduğunu aktardı.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göreyse, Netanyahu’nın koalisyon içinde bir uzlaşı sağlanamaması halinde, ilhak adımının 1 Temmuz sonrasına kalabileceğini kaydetti. Likud partisi lideri bir parti grubu toplantısında ‘‘ilhakın kısa süre içinde onaya sunulmasını istiyorum, ama harita henüz tamamlanmış olmaktan uzak’’ diye konuştu.

Hükümetin ikinci büyük ortağı olan Mavi ve Beyaz partisinin lideri Benny Gantz ise Amerikan Yahudi Komitesi’nin düzenlediği Sanal Küresel Forum’da konuşarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı ve Washington’un Batı Şeria’nın ilhakı konusunda İsrail’e yeşil ışık yakması olarak yorumlanan Yüzyılın Anlaşması’nı desteklediğini açıkladı. Gantz, Trump’ın önerisinin, ‘‘bölgede istikrarlı bir geleceğin inşa edilmesi için gerçekçi bir tutum sergileyen önemli bir plan olduğunu’’ belirterek planı elinden geldiğince destekleyeceğini söyledi ve Netanyahu’yu plan üzerinde bölgesel ortaklarla eşgüdüm içinde, İsrail toplumunda bir uzlaşı oluşturarak ve ABD’nin kabul edeceği şekilde çalışma çağrısında bulundu.

ABD 1 Temmuz’da yasalaşma sürecinin başlatılması planının ertelenmesi için, ilhak edilecek bölgenin sınırlarının tespit edileceği ortak heyet toplantısını geciktirerek Netanyahu’dan koalisyon ortaklarının desteğini almasını istiyor. Koalisyonun kurulması sürecinde ilhak planına destek vereceğini açıklayan Mavi ve Beyaz partisi ise, planın ABD’nin tam desteği ile ve Arap ülkeleri ya da AB ile ilişkilere zarar vermeden gerçekleştirilmesini savunuyor. 

Demokratlardan ilhak planına karşı adım

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat partili dört üyesinin, Kongre üyeleri arasında İsrailli üst düzey yetkilileri ilhak kararının yaratacağı tehlikeler konusunda uyaran bir mektup dolaştırdıkları açıklandı. Mektupta ‘‘tek taraflı ilkah büyük olasılıklar İsrail’in Arap devletleri ile normalleşme sürecinde kaydettiği önemli ilerlemeleri, tam da daha yakın işbirliğinin ortak tehditlerle başa çıkmaya yardımcı olacağı bir dönemde tehlikeye atacaktır. Tek taraflı ilhak Ürdün’ün güvenliğini riske atacak, bu da İsrail üzerinde ciddi riskler oluşturacaktır’’ ifadeleri yer aldı. Mektupta ayrıca tek taraflı ilhak kararının İsrail’in Avrupalı dostları ve dünyadaki diğer ortaklarıyla olan ilişkilerinde ciddi sorunlara yol açacağı belirtildi.