Hindistan'da çekirge istilası: Yaklaşık 50 bin hektar tarla yok oldu

Hindistan'da görülen son 30 yılın en büyük çekirge istilası, ülkenin batı ve orta bölgelerindeki tarım arazilerini neredeyse yok etti.

Dış Haberler

Hindistan'da son 30 yılın en büyük çekirge istilasının yaşandığı kaydedildi.

Telesur'da yer alan habere göre, ülkenin batı ve orta bölgelerinde büyük çekirge sürüleri, tarım arazilerindeki mahsullerin büyük bir bölümünü yok etti.

Ülkede çekirge istilasının yaşandığı bölgelere böcek ilacı püskürtmek üzere insansız hava aracı, traktör ve otomobil gönderildiği kaydedildi. Çekirgelerin şu ana kadar 50 bine yakın hektar tarlayı yok ettiği bildirildi.

Hükümete bağlı Çekirge Uyarı Örgütü'nün başkan yardımcısı K.L. Gurjar, AFP'ye yaptığı açıklamada "8 ila 10 çekirge sürüsünün her biri, Racastan ve Madya Pradeş eyaletlerinin bir kilometre karelik bölümünde etkin durumda" dedi. Gurjar, daha küçük çapta sürülerin de Hindistan'ın diğer eyaletlerinde etkin olduğunu sözlerine ekledi.

Çekirge sürülerinin her iki eyaletteki mevsimlik hasılata büyük zarar verdiği kaydedildi. 

Çekirge sürüleri, Nisan ayında Racastan eyaletine girmeden önce Pakistan'daki önemli tarım arazilerine de zarar vermişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü, 40 milyon çekirgeden oluşan bir sürünün 35 bin insanın tüketebileceği kadar gıda tükettiğini kaydetti.

Racastan eyaletinin başkenti Jaipur'daki yerleşim yerlerinin de çekirge istilasına uğradığı ve kentte yaşayanların tencere tavaya vurarak çekirgeleri uzaklaştırmaya çalıştığı belirtildi.

Uzmanlar, Afrika'dan Hindistan'a ve Pakistan'a varacak yeni çekirge sürüleriyle durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulunuyor. BM verilerine göre, Arabistan yarımadasında geçen yılın başlarındaki sağanak yağış ve kasırgalar, çekirgelerin beklenmedik bir hızla üremesine neden oldu.

Çekirge Uyarı Örgütü, Hindistan'da 1993'ten bu yana bu çapta bir çekirge istilasının görülmediğini belirtti.

Çekirgelerin birçok yıl Racastan'ın Pakistan sınırına yakın bazı bölgelerinde mahsullere zarar verdiği, ancak istilanın eyaletin içlerine doğru çok nadir gerçekleştiği belirtildi. Çekirge Uyarı Örgütü, rüzgarın çekirgeleri ülkenin güney batısına doğru yönelttiği konusunda uyarıda bulundu.