Dört bir yanda işçiler direnişte

Patronların düşük ücretlere, ağır çalışma koşullarına maruz bıraktığı işçiler hakları için direnişe geçmeye başladı.

Haber Merkezi

Türkiye 31 Mart'ta yapılacak seçimlere gözünü çevirmişken AKP-MHP hükümetinin ekonomi politikalarının yol açtığı enflasyonla birlikte büyüyen geçim sıkıntısı emekçilerin öncelikli gündemi.

Hâl böyle olunca ülkenin dört bir yanında pek çok sektörden sendikalı-sendikasız işçiler hakları için mücadeleye başladı.

Bunlardan ilki Özak Tekstil işçileri. Urfa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikada, yetkili sendika Öz İplik-İş’ten istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başlayan işçiler, BİRTEK-SEN üyesi bir kadın işçinin işten atılması üzerine 27 Kasım’da üretimi durdurarak direnişe başladı. İki ayı aşkın bir süredir hakları için mücadele eden Özak Tekstil işçileri direnişlerinin geçtiğimiz günlerde İstanbul Bakırköy'de ve Urfa Topçu Meydanı'nda çok sayıda sendika, siyasi parti ve emek örgütünün katılımıyla basın açıklaması düzenledi. İşçiler üretim yaptıkları Levi's ve Zara gibi firmaların önünde eylemlere de başladı.

İşçiler, işten atılan işçilerin işe geri alınması, eylemde geçen günlerinin ücretlerinin ödenmesi, sendika seçme, sendikal örgütlenme ve temsil edilme haklarına saygı gösterilmesi ve insanca çalışma koşulları için direniyor.

Yıllardır teşvik üstüne teşvik alarak emekçiyi sömüren Özak Global Holding’in patronu Ahmet Akbalık'ın sendika düşmanlığıysa yeni değil.

'Hakkımız olanı istiyoruz, alacağız!'

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Erciyas Çelik Boru işletmesine bağlı Düzce ve Mersin’deki iki fabrikada toplam 372 işçi 31 Ocak’ta greve çıktı. 

17 Ekim 2023 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 14 Ocak 2024 tarihinde uyuşmazlıkla neticelenmiş, arabulucu raporunun tebliğinin ardından sendika 31 Ocak 2024 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı almıştı. Açıklamada "Üyelerimiz için sefalet anlamına gelen bu oranları kabul etmemiz mümkün değildir. Hakkımız olanı istiyoruz, alacağız!" denildi.

Ünver Group'ta patronun oğlunun küfrüne sendikalaşma yanıtı

Bursa Kayapa ve Badırga OSB'lerinde iki fabrikası bulunan Ünver Group'ta işçiler, haklarını alabilmek için bir süredir sendikalaşma çabasındaydı. İşçiler takım liderlerinin de Türk Metal Sendikası'na üye olmasının ardından sendikalı olan takım liderleri işten çıkartıldı.

Patronun oğlunun ağır hakaret ve küfürleri ile takım liderlerinin işten atılması üzerine işçiler üretimi durdurarak Ünver Group'a bağlı iki fabrikanın da önünde direnişe geçti.

Üretimi ağırlıklı olarak beyaz yakalı çalışanlarla sürdürmeyi deneyen patron, bu açıdan da istediğini alamadı. Fabrikada üretilen parçalar gönderildikleri otomotiv fabrikalarından uygunsuz olduğu gerekçesi ile iade edilirken, elde fazla stok bulunmaması yüzünden iyice sıkışan patron, çareyi saldırganlaşmakta buldu. Patron, kadın işçilerin fabrika içinde bulunan tuvaleti kullanmasını engelledi. Patronun bu hamlesinin, işçilerin öfkesini ve kararlılığını artırdığı öğrenildi.

Seydişehir Eti Alüminyum fabrikası önünde eylem

Konya Seydişehir Eti Alüminyum'da düşük maaş zammına karşı işçiler fabrika önünde eylem başlattı. Patronun yüzde 56'lık zam önerisini kabul etmeyen işçiler "Sadaka değil, hakkımızı isteriz" sloganıyla yönetimi istifaya çağırdı.

İşçiler daha sonra Seydişehir ilçe merkezinde yürüyüşe geçerek fabrikadaki yetkili sendika Öz Çelik-İş'in Seydişehir Şubesi önünde, sendika yönetimini de protesto etti. Fabrika önünde lastik yakıp basın açıklaması yapan işçilere vardiyalı işçiler de işi bırakarak destek oldu.

İlçede aynı zamanda Seydibey patates fabrikasına sözleşme olarak ekim yaptıkları patates kotaları başka ilçelere kaydırılan çiftçiler de traktör ve binek araçları ile konvoy halinde fabrika önüne gitti.

Fotoğraf: SeydişehirHaber

Demirören Medya önünde basın açıklaması: Hamile kaldığı için işten çıkarıldı

Demirören Medya’nın finans departmanında çalışan kadın bir emekçi, hamile kalmasının üzerine yöneticilerinin baskı ve mobbingine maruz kaldı.

Şirket yöneticileri, işçinin hamile kalmasını gerekçe göstererek istifa etmesi yönünde baskı oluşturdu. İstifa baskısına direnen işçi, yöneticileri tarafından işten çıkarıldı.

Demirören Medya’nın önünde yaşananlara tepki göstermek adına Patronların Ensesindeyiz (PE) ve Kadın Dayanışma Komiteleri (KDK), kadın işçiyle birlikte bir basın açıklaması düzenledi.

İşçiler grev kararı aldı, Anadolu Efes lokavt ilan etti

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi, Tek Gıda-İş Sendikası ile yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Sendikanın 26 Şubat tarihinde greve çıkma kararı almasının ardından, Anadolu Efes lokavt ilan etti.

Elektrik işçileri de greve çıktı

Uludağ Elektrik Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 26 Ocak'ta yaklaşık 700 işçi greve çıktı. Eylemin beşinci gününde DİSK Enerji Sen ile Uludağ Elektrik arasında görüşme yapıldı.

Uludağ Elektrik; açma-kesme ve endeks okuma çalışanlarına yüzde 50, arıza bakım onarım işçilerine ise yüzde 62,50 zam teklif etti. Şirket, yemek ücretlerinde 10 TL'lik iyileştirme önerisinde bulundu. Ancak, DİSK Enerji Sen bu teklifi yetersiz buldu ve masadan kalktı. Sendika ve işçiler, eylemi sürdürme kararı aldı.

Beyda Gıda'da istifaya zorlanan 5 işçi direnişe başladı

İstanbul'da kurulu bulunan Beyda Gıda fabrikasında 5 işçi istifaya zorlandı. İstifayı kabul etmeyen işçiler fabrika önünde direnişe başladı. 

Mücadelelerini sürdüreceğini söyleyen işçiler, talepleri karşılanana kadar direnişlerini sürdürecekleri belirtti. İşçiler işlerine geri alınmayı ve sendikal haklarının tanınmasını istiyor.

İşçiler dört bir yanda direniyor

Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Mersen firmasında, işçiler Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendi. Çoğunluk sağlandıktan sonra Mersen patronu 4 işçiyi işten attı. İşten atılan arkadaşlarına ve sendikal haklarına sahip çıkmak için işçiler fabrikayı işgal etti.

İstanbul Bayrampaşa’da gömlek üretimi yapan Roniteks’te patron, işçilere yüzde 30 zam ve değişen oranlarda da elden maaş ödemesi yapmayı teklif etti. Sefalet zammını kabul etmeyen Tekstil Güç-Sen üyesi işçiler 5 Şubat Pazartesi itibariyle iş bırakma hakkını kullanarak fabrika içinde ve önünde eyleme başladı. 

Yalova’da bulunan Cemre Tersanesi’ndeki işçilerin ücretlerine yüzde 15 ile 20 oranında zam yapılmasının üzerine işçiler iş bıraktı. Patronların Ensesindeyiz'de yer alan habere göre, Tersaneler Birliği’nin yüzde 20’den fazla zam yapılmayacağı kararını aldıklarını belirten işçiler, bu zammı kabul etmeyeceklerini belirterek yeni bir zam talebinde bulundular.

Daha önce çalışma koşulları ve mobbingle gündeme gelen Patiswiss bu sefer de sendikalı olduğu gerekçesiyle bir işçiyi işten çıkardı. Öz Gıda İş Sendikası tarafından çıkarılan işçiyle birlikte fabrika önünde direniş başlatıldı. Direnişin atılan işçi geri alınana kadar ve işçilerin sendikal hakları tanına kadar devam edeceğini belirtildi.

Antep'te bulunan Milat Halı fabrikasında konfeksiyon bölümü işçileri iş bıraktı. Evrensel'in aktardığına göre, yüzde 52 zam oranını kabul etmeyen gece ve gündüz vardiyası işçileri üretimi durdurdu. İşçiler fabrika yönetiminin kendilerine verdiği sözü tutmadığını belirtti.

Çanakkale’nin Çan ilçesinde bulunan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Çan Kömür İşletmesi’nde taşeron şirketlerdeki şoför ve operatörler maaş anlaşmazlığı nedeni ile iş bıraktı. Maaşlarının Türkiye ortalamasına çıkarılmasını ve mobbingin son bulmasını isteyen şoför ve operatörler talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi.

İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu MİCHA'da patron MESS ile imzalanan sözleşmede alınan zammı tanımadığını duyurdu. Metal sözleşmesinin ardından yüzde 102 zam bekleyen işçiler, maaşları yattığında patronun yüzde 48 zam yaptığını öğrendi. Bunun üzerine işçiler iş durdurdu.

Antep'te Selçuk İplik fabrikasında, düşük zamma karşı iki vardiyadaki işçiler iş bıraktı. Patronun zammı yüzde 60'a çıkarması üzerine işçiler eylemlerini sonlandırdı.

MESS’e bağlı Mitaş’ın Ankara, İzmir ve Kocaeli’de bulunan fabrikalarında toplu sözleşmenin uygulanmayarak ücretlerin eksik ödenmesine karşı işçiler üretimi durdurdu.

Mersen işçileri

Milat işçileri, fotoğraf: Evrensel