Alman milletvekilinden yaptırım çıkışı

Alman Parlamentosu üyesi Klaus Ernst, ABD’nin Kuzey Akımı 2 projesine yönelik yeni yaptırımlarının Almanya’nın egemenliğine yönelik olduğunu belirtti.

Dış Haberler

Amerika Birleşik Devletleri’nin Rus doğalgazını Baltık Denizi üzerinden, Doğu Avrupa ülkelerini bypas ederek Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akımı 2 doğalgaz boru hattına yönelik yaptırım tehditleri, Almanya’nın tepkisini çekmeye devam ediyor.

Alman Meclisi İktisadi Meseleler ve Enerji Komisyonu Başkanı Klaus Ernst, Kuzey Akımı 2 projesine karşı gündeme getirilen ABD yaptırımlarının artık bir ekonomi sorunu olmaktan çıkıp doğrudan Almanya’nın egemenliği ile ilgili bir meseleye dönüştüğünü söyledi. Almanya’nın ABD’nin yaptırım tehditlerine yanıt verirken gevezelik etmeyi bırakarak adım atmaya başlaması gerektiğini belirten Ernst, Kuzey Akımı 2 projesine karşı yeni yaptırım yasasını destekleyen ABD’li Senatörlerin cezalandırılmasını önerdi. Komisyon üyeleri arasında doğalgaz boru hattının tamamlanması konusunda geniş bir uzlaşı olduğunu sözlerine ekleyen Komisyon Başkanı, ABD yaptırımlarının da kabul edilemez bulunduğunu vurguladı. 

Uyguladığı yaptırımlarla İsviçre merkezli Allseas şirketinin boru hattını döşeyen gemisini projeden çekmesini sağlayan ABD, Rusya’nın projeyi kendi imkânlarıyla tamamlayacağını açıklamasının ardından, bu kez de Rusya’ya ait Akademik Cherskiy gemisine sigorta ve liman hizmeti veren şirketlere yaptırım öngören bir yasayı gündeme getirmişti. 

ABD, Rusya’ya Avrupa üzerinde yeni bir koz vereceğini iddia ettiği projeye karşı çıkarken, Almanya’nın daha pahalı olan ABD ve İsrail menşeli sıvılaştırılmış doğal gaz satın almasını öneriyor.