İran Batı'ya ültimatom verdi

ABD ve BM tarafından yapılan baskılara karşı İran hükümeti, uranyum zenginleştirme programına dair önerilen anlaşmayı koyduğu şartlar sağlanmadığı sürece kabul etmeyeceği şeklinde Batı'ya ültimatom verdi.

Nükleer programını geliştirmemesi yolunda Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanmaya çalışılan yaptırımlara karşı İran hükümeti, şartları kabul edilmediği takdirde ABD'nin 2009 sonuna kadar süre verdiği nükleer anlaşmayı kabul etmeyeceklerini, kendi uranyum zenginleştirme oranını yine kendilerinin yükselteceklerini bildirerek Batı'ya ültimatom verdi. Hükümet adına konuşan Dışişleri Bakanı Manuçehr Muntaki, "Uluslararası toplumun İran'ın şartlarını kabul edip etmeyeceğine karar vermek için yalnızca bir ayı var. Bu bir ültimatomdur" dedi.

İran ve BM'nin şartları
Ülkelerin nükleer faaliyetlerini takip eden Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'a daha önce düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumunun dörtte üçünü Fransa ve Rusya'ya vermesi, bunun karşılığında da bir yıl kadar sonra, nükleer yakıt olan yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum alması konusunda anlaşmasını istemişti. İran ise uranyum zenginleştirme programını bırakmasını öngören bu istekleri reddetmişti. Yaptığı son açıklamasında ise İran hükümeti, uranyum takası için hazır olduklarını bildirdi, ancak uranyumu bir anda bütün olarak bu ülkelere vermek yerine zamanla parça parça ve aynı anda takas edilmesini şart koştu. Bu şartları kabul edilmediği sürece de anlaşmaya dahil olmayacaklarını belirtti.
(soL - Haber Merkezi)