Hollanda'da açılan arşivler ülkeyi karıştırdı

Bir dönem Hollanda prensi olan Prens Bernhard’ın Hollanda’da arşivlerin açılmasıyla adı rüşvet skandalı, silah ticareti ve Endonezya Devletine darbe girişimiyle anılıyor.

Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Ulusal Arşiv tarafından geçtiğimiz günlerde Kraliyet ailesine ve eski politikacılara dair yüzlerce metre gizli arşiv kamuoyuna açıldı. Bulgulardan en çarpıcı olanı "Lockheed skandalı" olarak anılan rüşvet skandalı oldu. Van Drie araştırma komisyonunun edindiği bulgular Prens Bernhard’ın adının ikinci defa rüşvet skandalı ile anılması için güçlü kanıtlar sunuyor.

Uçak şirketi Lockheed’in 60’lı ve 70’li yıllarda Prens’e rüşvet verdiğinin ortaya çıkmasının o dönem içinde neredeyse anayasal krize sebep olduğu bulunan bilgiler arasında. 2008 yılında konuya dair Hollanda’nın tanınmış gazetelerinden Volkskrant’ın yazdığı haberde 1976 yılında Hollanda Başbakanı Joop den Uyl’in kraliyet krizini engellemek için bu olayları örtbas ettiği belirtilmişti. Prens o dönem sadece uniforma yasağı almıştı. Komisyon’un bulduğu bir başka bulgu ise Prens’in Lockheed sirketinin yanı sıra Northrop şirketinden de rüşvet aldığı.

Prens Bernhard ve Prenses Juliana öldükten sonra meclis arşivinin bir bölümü açılmıştı.

Prens’in adının karıştığı silah ticaretine ve Endonezya Devletine darbe girişimine dair henüz bulgular kesinleşmediği için komisyonun gelecek günlerde araştırmalarına devam edeceği belirtildi. Prens Bernhard, kapitalizmin tepesinde yer alan isimlerin buluşarak dünya meselelerini tartıştıkları Bilderberg grubunun iki kurucusundan birisi.

(soL - Hollanda)