Irak'ın yeni cumhurbaşkanı KYB'nin adayı Berhem Salih oldu

Irak meclisinde, cumhurbaşkanlığına Kürdistan Yurtsever Birliği’nin (KYB) adayı Berhem Salih seçildi. Daha önce başbakan yardımcısı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi başbakanı görevlerinde de bulunan Salih'e ABD ve İran tarafından da sıcak bakıldığı biliniyor.

Dış Haberler

Irak meclisinde, anayasal olarak Kürtlere verilen cumhurbaşkanlığına Kürdistan Yurtsever Birliği’nin (KYB) adayı Berhem Salih seçildi. 58 yaşındaki Berhem Salih daha önce başbakan yardımcısı ve IKBY başbakanı görevlerinde bulunmuştu.

Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) adayı Fuad Hüseyin’e karşı yarışan Berhem Salih ilk turda 165 oy alırken rakibi Hüseyin’in oyu 90’da kaldı.

BARZANİ SÜRECİ REDDETTİ

The National’a konuşan KDP yetkilisi cumhurbaşkanı adayının Mesut Barzani tarafından “Kürt birliğini korumak” gerekçesiyle çekildiği belirtilirken Barzani tarafından meclisteki seçim sürecini reddeden bir bildiri yayımlandı.

ABD VE İRAN'IN İSTEDİĞİ İSİM SEÇİLDİ

ABD ve İran etkisinin hissedildiği Irak seçimlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Bret McGurk ve İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ziyaretleri aday üzerindeki lobi faaliyetlerini gösteriyor. ABD elçisi McGurk’ün Talabani’nin adayı Berhem Salih’i desteklediği belirtilirken İranlı komutan Kasım Süleymani’nin de bu isme sıcak baktığı bildiriliyor.

ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından 2005’te kabul edilen anayasada bu yönde bir madde olmamasına karşın, Irak’ta cumhurbaşkanlığı Kürtler, başbakanlık Şiiler, meclis başkanlığıysa Sünnilerden seçiliyor.

Pazar günü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde yapılan parlamento seçimlerinin sonuçlarının yarın açıklanması bekleniyor. Geçen yıl başarısızlıkla sonuçlanan bağımsızlık referandumunun ardından Barzani’nin istifasından beri ilk kez gerçekleştirilen parlamento seçimlerine katılım oranı yüzde 57’de kaldı.