AKP inisiyatif alacak ama...

ABD'nin 'sürekli' dostu AKP “arabulucuk” politikaları geliştirmeye çalışırken, Türkiye gelişmelerden bile haberdar edilmiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'yi "bölgenin lider ülkesi" yapma iddiasındaki AKP hükümetinin her açılımı, ABD'nin çizdiği sınırların ötesinde inisiyatif alamamasıyla sonuçsuz kalıyor.

Filistin görüşmelerinde Türkiye yok
13 Kasım 2007'de yapılan "Ankara Forumu" çerçevesinde başlatılan projeyle, Türkiye, Filistin'de "barış için endüstri" planını ortaya atmıştı. Bu plana göre, Türkiye, Filistin topraklarında bir ticaret ve sanayi bölgesi kurarak "ekonomik" olarak tanımladığı İsrail-Filistin sorununun çözümüne katkı sağlayacağını duyurmuştu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Filistin'e "yardım eli uzatma" girişimi Türkiye medyasında heyecan yarattı, ancak bölgede diplomatik trafiğin yeniden hızlandığı, Fransa ve İngiltere'nin sorunun muhataplarıyla defalarca görüştüğü, küçük haberlerle sınırlı kaldı. Çünkü bu görüşmelerde Türkiye'nin görüşüne ya da yardımına ihtiyaç duyulmadı.

AKP'nin Şubat 2006'daki "dev açılımı" ise Filistin'de seçimleri kazanan Hamas'ın lideri Halid Meşal'in Ankara'ya davet edilmesi oldu. Ama hükümetin "arabuluculuk" rolü kısa sürdü. İsrail makamlarının sert tepkisi üzerine, Erdoğan, Ankara'da bir mobilyacıda vakit öldürerek davet ettikleri liderden kaçtı. Yetkililer, Meşal'le AKP kimlikleriyle görüştüklerini söylediler. AKP Genel Merkezi'nde konuşma yapan Meşal'in arkasından AKP logosu bile kaldırılmıştı.

Suriye diplomasisinde olmayan "arabulucu"
2008 yılının Nisan ayında, Türkiye bu kez Suriye-İsrail arasında arabuluculuk yapacağını duyurdu. Erdoğan'ın Suriye gezisinin ardından gündeme gelen arabuluculuk açıklamasına Suriye olumlu yaklaşırken, İsrail cevap bile vermemeyi tercih etti. Türkiye, İngiltere ve Fransa'nın Suriye görüşmelerini uzaktan izledi.

Kafkas ittifakı macerası Gürcistan'a para ve askeri destek veren Türkiye, savaşta Rusya tarafından suçlanınca, Kafkas İttifakı Projesi ile durumu kurtarmaya çalıştı. Her adımı Kafkas ülkelerinden önce ABD ile paylaşılan ittifakın ilk girişimlerinde, Putin'in Erdoğan'ın telefonuna çıkmadığı basına yansıdı. Türkiye'nin Kafkas ittifakında attığı hiçbir somut adım bulunmuyor. Nitekim, Dışişleri Bakanlığı, Kafkasya perspektifini Ermenistan ile "iyi ilişkiler kurulması"na indirgemiş durumda... Ancak, bu durumda da, Karabağ sorunu nedeniyle Ermenistan ile aralarında itilaf bulunan Azerbaycan tarafından dışlandı. Dahası, bölgede Azerbaycan'a ağabeylik yapma iddiası olan Türkiye, Ermenistan ile bu ülkenin arasını bulmaya çalışsa da, Azerbaycan'dan elle tutulur hiçbir cevap alamadı.

İran: Türkiye'ye ihtiyacımız yok
AKP'nin son dış politika heyecanı Ahmedinecad'ın Türkiye'ye davetiyle başlayan arabuluculuk rolü oldu. İran Cumhurbaşkanı'nın gezisi ABD tarafından soğuk karşılanınca, Türkiye - İran görüşmesi somut hiçbir adım atılamadan sona erdi. Erdoğan daha sonra İran'a arabuluculuk teklifi gönderse de ve hatta buna zemin yaratabilmek için "bütün ülkeleri nükleer silahsızlanmaya davet etse" de, İran tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'ye ihtiyacımız yok" denildi.

Irak'ta devreden çıktılar Türkiye, Kürt yönetimiyle ilişkilerini güçlendirirken, federal bölge yetkilileri "Türkiye ilişkilerimizde şartlar koşarsa hiçbir ilerleme kaydedilemez" diyerek uyarılarını yaptılar. Türkiye Irak'ta zaten "kırmızı çizgilerinden" vazgeçmişti, ancak, Kürt yönetimiyle ilişkilerin geliştirilmesi, Irak'ın genelinde devreden çıkmaları anlamına geldi. Öyle ki, Türkiye'nin hamiliğini üstlendiği Türkmenler bile Ankara'nın seçtiği lideri reddederek, kendi liderlerini Erdoğan hükümetine dayattılar.

Türkiye Filistin, Suriye ve Irak'taki yönetimlerin üstünde bir yönetim olarak bölgenin lider ülkesi olma düşleri her seferinde 'düş'te kalıyor.