Eskişehir’de suya yüzde 60 zam yapıldı

CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde suya yüzde 60 oranında zam yapıldı. Zamlı tarife 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüğe girecek.

Eskişehir Su ve Kanalizasyon İşletmesi (ESKİ) Genel Kurul toplantısının Kasım ayı ikinci birleşiminde, 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüğe girmek üzere, suya yüzde 60 oranında zam yapılması oy çokluğuyla kabul edildi.

ESKİ'nin 2020 yılı bütçesi ve performansının da görüşüldüğü mecliste, kurumun bütçesi de 370 milyon TL olarak belirlendi.

Sözcü'den Kemal Atlan'ın haberine göre, CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Önder 2014'ten 2019'a kadar geçen 5 yılda suya toplamda yüzde 20 zam yapıldığını söyleyerek, "5 yılda elektriğe yüzde 77, doğalgaza yüzde 80, akaryakıta yüzde 52, asgari ücrete yüzde 25 zam yapıldı. Bizim yaşam kaynağımız suya yüzde 20 zam yapıldı" dedi.

'ÇOK ÜZGÜNÜZ'

CHP Başkan Vekili Aydın Ünlüce ise yapılan yüzde 60 zamdan dolayı üzgün olduklarını söyleyerek şöyle konuştu: 

"Yapılan zammı ülkede yaşananlardan ayrı tutmak imkansız. 2014-2019'da yapılması gereken normal artış yapılamamıştır. Şimdi hem yatırımlarını yapmak hem de Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımını fonlamak için böyle bir artış yapıldı. Aslında CHP ve Başkan Yılmaz Büyükerşen'e daha fazla zam talebi geldi. Ancak hem başkan, hem CHP grubu böyle bir ortamda daha fazla zam yapılmasını istemedik ama gerçekten çok üzgünüz. Yüzde 60 olması gerçekten üzdü ama Türkiye ekonomisinden bağımsız düşünmek imkansız. Güle oynaya yapılmış bir zam değil."

AKP'li Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam ise "Bugün metreküpü 2,75 TL olan suyun fiyatı 4,85 TL'ye yükseltilmek istenmektedir. Herhalde yapılan bu zam oranı tüm zamanların rekoru olacaktır. Tabii tüketici suyu 4,85 TL'ye değil, buna yüzde 8 KDV ve 0,39 TL ÇTV eklenince yeni fiyat 5,63 TL’den alacaktır. Bu durum insaf ölçüsüne uymamaktadır" dedi.

BELEDİYE: VATANDAŞLAR GRAFİKLERİ İNCELESİN

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ise internet sitelerinden yaptığı açıklamada grafikler paylaşarak, vatandaşların bunları "incelemesini" ve "anlayış göstermesini" istedi. "Fiyat artışı" olarak sunulan zammın, "su ve kanalizasyon hizmetlerinin kaliteli ve sürdürülebilir olabilmesi için zorunlu olarak" gerçekleştirildiği duyuruldu.

Belediyenin açıklaması şöyle:

"Grafiklerde de göreceğiniz üzere son yıllarda doğalgaz, elektrik, akaryakıt, işçi maliyetleri gibi hizmeti etkileyen ana faktörlerde çok büyük artışlar gerçekleşmiştir. Özetlemek gerekirse son 2 yılda elektrik giderleri %87, akaryakıt giderleri %44 ve asgari ücret de %44 oranında artmıştır. Su üretimi ve işletmede kullanılan ham madde (alüminyum sülfat, demir klorür, katyonik polimer, aktif karbon vb.) fiyatları ise son 1 yılda %116 artış göstermiştir.

Tüm bu artışlara rağmen 2017-2019 arasındaki 2 yıllık süreçte su fiyatları yalnızca %5 oranında arttırılmıştır. Sonuç olarak su üretim maliyeti son 3 yılda %69 oranında artarken, su tarifelerindeki 3 yıllık artış yalnızca %11 olmuştur.

Tüm bunlara rağmen ESKİ, başta kent merkezi olmak üzere özellikle kırsalda yatırımlarını aksatmamak için büyük mücadele vermiştir. Özellikle kırsalda vatandaşlarımızın büyük sıkıntı çektiği asbestli boru değişimi olmak üzere arıtma tesisleri yapımı, kanalizasyon ve yağmur suyu hattı yenilemeleri ile yıllarca ilgili kurumlarca ihmal edilen kırsal ilçelerimizde büyük yatırımlar gerçekleşmiştir. ESKİ’nin önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapacağı temel yatırımların bedeli ise 150 milyon TL olarak tahmin edilmektedir.

Ekonomik krizin her geçen gün kendini biraz daha hissettirdiği ülkemizde doğalgaz, elektrik, akaryakıt gibi üretimi etkileyen temel giderlerdeki büyük artışlar bu fiyat değişikliğini kaçınılmaz hale getirmiştir."