Türkiye'de okulların yalnızca yüzde 34'ünde kütüphane var!

Türkiye'ni, 51. Kütüphaneler Haftası'nı kutladığı şu sıralarda Milli Eğitim Bakanlığı verileri kutlanacak bir hafta olmadığını ortaya koyuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak 2015 itibariyle okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde toplam 18 bin 570 kütüphane var.  Oysa bu kademelerdeki devlet okulu sayısı 53 bin 546. Yani okulların yarısında bile kütüphane yok. Özel okullardaki kütüphane sayısı ise 2 bin 621.

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Okul Kütüphanecileri Başkanı Aydın İleri’nin verdiği rakamlara göre ise Türkiye’de bin 118 halk kütüphanesi var. Bunların 112’si kapalı. Türkiye’de üç kütüphaneye bir kütüphaneci düşüyor. Her yıl üniversitelerin kütüphaneci yetiştiren bölümlerinden 500’e yakın kişi mezun oluyor. Ancak 2014’te KPSS ile atanan kütüphaneci sayısı sadece 4.

Al Jazeera Türk’ten Umay Aktaş Salman’ın haberine göre Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan yardımcısı ve Okul Kütüphaneleri Derneği Başkanı Aydın İleri, “Okul kütüphanelerinin adı var, kendisi yok denecek bir durumda” diyor. İleri  4+4+4 eğitim modeline geçildiği süreçte pek çok kütüphanenin de dersliğe çevrildiğini anlatarak "Son yapılan Milli Eğitim Şurası'nda kütüphanelerden, kitaptan, okuma kültüründen hiç bahsedilmedi. Yazar Muzaffer İzgü'nün dediği gibi "Çocuk okuru olmayan bir toplumun yetişkin okuru olmaz" ifadelerini kullanıyor.