İstanbul Erkek Lisesi'nde yılbaşı etkinlikleri yasaklandı

İstanbul Erkek Lisesi'nde yeni yıl etkinliklerinin yasaklandığı duyuruldu. İddiaya göre, Alman öğretmenlerin Noel konuşmaları yapması, çörek hazırlaması gibi etkinliklerin yapılmaması istendi.

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte okullara yeni yıl kutlamalarıyla ilgili yasaklar gelmeye başladı. İstanbul Erkek Lisesi’nde yılbaşı etkinliklerinin okul yönetimi tarafından yasaklandığı duyuruldu. Aynı okul geçtiğimiz mezuniyet töreninde öğrencilerin kürsüde konuşan müdüre sırtlarını dönmesiyle gündem olmuştu.

Hürriyet'in haberine göre, okul yönetimi tarafından Almanca Bölüm Başkanlığı’na gönderilen bir e-posta ile yılbaşı etkinlikleri yasaklandı. 35 Alman öğretmen okulda Noel ve Hıristiyanlıkla ilgili konuşma yapmaması konusunda da uyarıldı. Ayrıca Alman öğretmenlere çörek hazırlanması gibi Noel etkinliklerine yasak getirildiği de iddialar arasında.

Okul korosunun Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleşen ve her sene katıldıkları Noel Konseri’ne katılmaması da rica edildi. Öğrencilerin resmi izin olmadığı gerekçesiyle, bu sene 13 Aralık’ta yapılan törene katılmadıkları iddia edildi. 

Almanya ile Türkiye arasında 1957’de imzalanan kültür anlaşmasına göre tarafların birbirlerinin kültürlerine destek olması kararlaştırılmıştı. Noel yasağının anlaşmanın 12’nci maddesinin ihlali olacağı belirtilirken, Okul Müdürü Hikmet Konar ise İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararını gerekçe gösterdi.

İstanbul Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkrıkçı imzası ile okullara gönderilen, 15 Aralık tarihli yılbaşı içerikli yazıda "şikayetler" gerekçe gösterilerek okullarda hediyeleşme, çam süslemesi gibi yılbaşı etkinliklerinin yapılmaması istendi. Çıkrıkçı ise tepkiler üzerine yaptığı açıklamada “Hediyeleşmeye maddi durumu olmayan ailelerden itirazlar oluyor. Bu konuda ağlayarak bize gelen bir veli bile oldu. Bu nedenle bu yazıyı gönderdim. Yazıda bir yasaklama söz konusu değil, sadece dikkat edilmesi gerekenleri içeren bir yazı" dedi.