Cumartesi Anneleri bu defa Kars’ta buluştu

Yıllardır her Cumartesi günü İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde buluşan Cumartesi anneleri seslerini bu defa Kars’tan duyurmaya çalıştı.

Cumartesi Anneleri 12 Eylül darbesi sonrasında gözaltında kaybolan Cemil Kırbayır ve Mahmut Kaya’nın mezarlarının bulunması ve darbecilerin yargılanması için Kars’a geldi.

12 Eylül’den sonra ülkenin dört bir yanında devrimcilere karşı hızlı bir saldırı başlatılmış ve bu saldırı sonrasında birçok devrimci tutsak hayatını kaybetmiş, sakat kalmış ve işkenceye maruz kalmıştı. Cumartesi Anneleri sürdürdükleri mücadeleyi Kars’a taşıyarak suçluların yakasını bırakmayacaklarını bir kez daha dile getirdiler. On altı yıldır Galatasaray Lisesi önünde Cumartesi günleri buluşan Cumartesi Anneleri, bu buluşmalardan birini de 12 Eylül sonrasında işkencehane, bugünse Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi olarak kullanılan binanın önünde gerçekleştirdi. Buluşmaya katılan birçok demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve dernek, başta Kenan Evren olmak üzere tüm işkencecilerin yargılanmasını ve gereken cezaya çarptırılmasını istedi.

Buluşmaya Cemil Kırbayır’ın 104 yaşındaki annesi Berfo Ana ve Cemil Kırbayır’ın kardeşlerinin yanı sıra, Cumartesi Anneleri, Türkiye Yazarlar Sendikası, KESK Şubeler Platformu, Barış Meclisi, İHD, TTB, BDP, EHP, EMEP, ESP, ÖDP, TKP ve birçok duyarlı vatandaş katıldı. Buluşma “Devrim Şehitleri Ölümsüzdür’’, “İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek’’ sloganlarıyla son buldu ve Cumartesi Anneleri İstanbul’a hareket etti.

(soL-Kars)