"Sağcı katil Breivik" ifadesi sağcı Koru'yu huzursuz etti!

Fehmi Koru bugün yazdığı köşe yazısında Breivik'in "sağcı-milliyetçi katil" olarak nitelendirilmesine itiraz etti. Koru, Breivik ile komünizm ilişkisine de değiniverdi.

Norveçli Anders Breivik'in geçtiğimiz Cuma günü imza attığı katliam tartışılmaya devam ediyor. Cihan Haber Ajansı, Zaman gazetesi ve Habervaktim gibi İslamcı yayın kuruluşları öncelikle Breivik'in İsrail ve MOSSAD ile bağlantısı üzerine altı oldukça boş haberleri piyasaya sürmüştü. Breivik ile MOSSAD arasında bir bağlantı icat etme çabası açıktan Yahudi düşmanı bir içerikle yapılırken, bugün Zaman gazetesinde Fehmi Koru (söz konusu yazıyı Taha Kıvanç müstear adı ile yazdı), "Norveçli Haçlı ile Bush aynı suda yıkanmış..." başlıklı yazısında Breivik'in "sağcı-milliyetçi katil" olarak nitelendirilmesine itiraz etti.

Breivik'in "sağcı-milliyetçi" sıfatı ile anılması belli ki, kıdemli bir sağcı olan Fehmi Koru'yu oldukça rahatsız etmiş:

"'Sağcı' dediler, 'milliyetçi' dediler, 'fanatik Hıristiyan' dediler, 'Neo-Nazi' dediler, sonunda 'çılgın' sıfatında karar kıldılar...

Oysa bunların hiçbirine benzemiyor eylemi gerçekleştiren..."

Koru'nun yazısında dile getirdiği temel tez, Anders Breivik'in ABD'deki Neocon'ların çizgisinde olduğu, Neocon zihniyetinin Breivik'in beynini yıkadığı yönünde.

Breivik'in Neocon'larla akrabalığı tezine itiraz edilmeyebilir ancak Koru yazısında, kendisinin eleştirdiği Bush döneminde başlatılan savaşların, övdüğü Obama döneminde genişletilerek devam ettiğine değinmiyor. Dahası, Breivik'in Müslüman göçmen düşmanı ve antikomünist görüşlerinin Avrupa'nın çoğu ülkesinde sağcı iktidarlar tarafından temsil edildiğine de Koru yazısında değinmiyor. Türkiye'de sağcı iktidarların ve sağcı siyasi hareketlerin işlediği bütün suçların hayali "Ergenekon Terör Örgütü"ne maledilmesi gibi, Koru da emperyalist suçları el çabukluğuyla "Neocon heyhulası"na malediliyor.

Breivik'in 1500 sayfayı aşkın manifestosunda dile getirdiği görüşlerin, aslında sıradan bir Avrupalı sağcının sahip olduğu fikirlerlere oldukça yakın olduğu gizleniyor.

Önemli nokta ise şu Avrupalı bir sağcı nasıl göçmen düşmanlığı ile sol düşmanlığını birlikte taşıyorsa, Türkiyeli bir sağcı da Kürt, Alevi, Yahudi ya da Hıristiyan düşmanlığı ile sol düşmanlığını birlikte taşıyor.

Breivik ve komünizm: Sağcı Koru'nun el çabukluğu
Fehmi Koru'nun yazısındaki en can alıcı nokta ise Breivik ile komünizm arasındaki ilişkiye dair yazdığı tek cümle. Breivik'in "sağcı" olmadığını yazan Koru, bakın ne yazıyor:

"Evet komünistlerden nefret ediyor, ancak gerçek komünizmden saptıkları için bu nefreti..."

Koluna "Marxist Hunter" (marksist avcısı) yazılı arma takacak kadar açık bir antikomünist olan Breivik, Koru'ya göre, gerçek komünizmi arıyor.

Ne diyelim Zorlama Fehmi Koru, sen de çok iyi biliyorsun ki, Breivik de senin gibi antikomünist bir sağcı!

(soL)