Kaplanoğlu: ‘Bal’ çabuk kaybolmayacak

Bu yıl Berlin Film Festivali’nde ‘Altın ayı’ alan ‘Bal’ın galası, çekildiği yerde Çamlıhemşin’de yapıldı. Galada konuşan yönetmen Kaplanoğlu, çabuk kaybolmayan bir film yaptıklarını belirtti.

60. Berlin Film Festivali’nde ‘Altın ayı’ alarak gündeme gelen ‘Bal’ın, Rize Çamlıhmeşin’deki galasına filmin yönetmeni Semih Kaplanoğlu ve oyuncular da katıldı. Filmin gösteriminden önce, Rize Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Yüksek Okulu’nda öğrencilerin katılımı ile yapılan söyleşide Kaplanoğlu neden bu bölgeyi seçtiğini anlattı.

Çekim öncesi bölgeyi gezdiğini söyleyen Kaplanoğlu, ''Yaptığım gezilerden sonra filmi Rize'nin Çamlıhemşin bölgesinde çekmeye karar verdim. Filmde oynayacak küçük oyuncu Bora'yı da burada bulduk. Zorluklar olmasına rağmen bir arada dayanışma içinde filmin çekimini gerçekleştirdik'' dedi.

“Ödül Türkiye’ye verildi”
Doğanın korunmasının önemine değinen Kaplanoğlu, ödülün sadece kendilerine değil, Türkiye’ye verildiğini kaydetti. Duyarlılık ve becerilerinin de ödülde payı olduğunu belirten Kaplanoğlu, “İstedim ki filmin gösterimi, çekilen yerde, burada başlasın. Umarım film, çekim yapılan bölgenin doğasının korunmasına katkıda bulunur. Maalesef doğa tahrip ediliyor. Korumaktan çok bozmakla meşgulüz. Film sayesinde bölge turizminin gelişeceğini umuyorum. Korunmasına böylece katkımız olmasını umarım'' diye konuştu.

Filme yönelik eleştirileri doğal karşıladığını söyleyen Kaplanoğlu, filmin aralarında Tayvan, Çin, İran, Pakistan, Rusya, Avrupa ve Güney Amerika ülkeleri olmak üzere 28 ülkeye satıldığını ifade etti.

Filmin oyuncularından Tülin Özen de, doğa ile iç içe bir film çektiklerini dile getirerek, ''Unuttuğumuz duyguları doğa sayesinde yeniden yaşadık. Filmin en büyük özelliğinin 'inanılmaz doğa' olduğunu düşünüyorum. Bu, filmi çok özel kıldı. Umarım tahribatlar sonucunda doğanın yok olduğunu anlatan bir belgesel çekilmek zorunda kalınmaz'' dedi.

“çabuk kaybolan bir film yapmadık”
Söyleşi sonrası filmin galası il merkezinde bulunan bir sinemada yapıldı. Kaplanoğlu burada yaptığı konuşmada, çabuk kaybolan bir film yapmadıklarını vurgulayarak, ''Bu nedenle filmi izlerken biraz zahmet gösterilmesini istiyoruz. Filmin içindeki duyguları hissetmeniz için biraz sabırlı olunmasını istiyorum'' dedi.

Hidroelektrik santraller ve başka şeylerin doğada tahribata neden olduğunu söyleyen Kaplanoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: ''Film Berlin'de gösterildiğinde ellerinde Türkiye haritaları olan bazı Almanlar, bize Çamlıhemşin'i çok beğendiklerini, Çamlıhemşin'e gitmek istediklerini söylediler. Bu nimeti, doğayı koruyalım. Tahrip olmasına izin vermeyelim.''

Galada Kaplanoğlu’na Çamlıhemşin Belediye Başkanı ve Rize Valisi tarafından plaket verilirken, gösterime ilginin yoğun olduğu görüldü.
(soL – Haber Merkezi)