Çıplak aramaya skandal savunma

Haziran Direnişi'nde Kadıköy'de gözaltına alınan bir kadının karakolda çıplak aramaya maruz kalmasıyla ilgili olarak polisler hakkında davaya gerek görülmedi. Gerekçe polislerin savunmasına dayandırıldı: "Piercingini iki kere erkek polise gösterdi."

İstanbul’daki Haziran Direnişi günlerinde gözaltına alınan M.Y. adlı genç kadının karakolda çıplak aramaya maruz kalmasına ilişkin polisler hakkında davaya gerek görülmedi. Polisler hakkında soruşturma izni vermeyen Kadıköy Kaymakamlığı, karakolun görüntülerine bakarak, “Bayanın hal ve tavırlarının gayet normal olduğu, tüm alınan şahısların aynı rahatlık içerisinde olduğu” iddiasını ileri sürdü.

'Piercingini gösterdi'
Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, görüntülerde, normalinden fazla tutan arama işlemi, “mağdurun takı ve tokalarını çıkarmasının uzun sürmesine” bağlandı. Ayrıca, “Kazağını nezarethane görevlisinin yanında giymesi, filmli cama bakarak üzerini düzeltip omuzlarını açması, göbeğine takılı piercingi iki kez açarak erkek memura göstermesi” tacize uğramadığının delili sayıldı. Şüpheli polislerin anlatımına dayalı kararda, “Taciz edilmiş bir insanın bu tarz bir harekette bulunamayacağı” ifade edildi.

Kaymakamlık, bu nedenle iki polis hakkında soruşturma izni vermedi. İstanbul Bölge İdare Mahmemesi de itirazı reddedince savcılık, geçen 22 Temmuz’da kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti.

Mahkeme kararı bozdu
Aynı gün gözaltına alınan ve çıplak aramaya maruz kalan bir diğer kadının şikayetine ilişkin de kovuşturmaya yer olmadığına yönelik karar verilmişti. Ancak yapılan itirazı değerlendiren İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, “iddia edilen olay tarihinde anılan karakolda görev yapan görevlilerin tespit edilerek, gerekirse yüzleştirme yapılıp bunun sonucuna göre karar verilmesi gerektiğini” belirterek, kararı bozdu. Böylelikle, soruşturma yeniden açıldı.