Netanyahu'dan yeni ilhak tasarısı

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri ile Ürdün Vadisi'nin ilhakı için iki aşamalı yeni bir planı gündeme aldığı iddia edildi.

Dış Haberler

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun uluslararası tepkileri yatıştırmak için iki aşamalı bir plan üzerinde durduğu bildirildi.

Netanyahu yanlısı Hayom gazetesi, Başbakan’ın ilhakın iki aşamada gerçekleştirilme ihtimalini değerlendirdiğini yazdı. Netanyahu’nun görüşlerini yansıtmasıyla bilinen gazeteye göre, ilhak planının bakanlar kurulunda tartışılarak yasalaşması için 1 Temmuz tarihini belirleyen Netanyahu, önce Batış Şeria’daki küçük yerleşimleri ilhak etmeyi, geri kalan yerleşimlerin ilhakınaysa Filistinlileri yeniden barış görüşmelerine çağırdıktan sonra devam etmeyi planlıyor. Hayom gazetesi Netanyahu’nun, sözlü itirazlara rağmen Avrupa’dan güçlü bir cezalandırıcı tepki gelmesini beklemediğini, Arap dünyası ile ilişkilerin de önemli bir zarar görmeyeceğine inandığını yazdı.

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu üyesi Vasel Abu Yusuf, ilhakın aşamalara ayrılmasının kendileri açısından herhangi bir değişikliğe yol açmayacağını belirterek, ‘‘Netanyahu ilhaka karşı çıkan uluslararası kamuoyunun aklını karıştırmaya çalışıyor, ama dünya böyle bir teklifle kandırılamaz’’ yorumunda bulundu.

ABD’nin henüz yeşil ışık yakmadığı ilhak planı Avrupa Birliği’nin tepkisini çekmiş, planın gerçekleşmesi halinde Filistin’in bağımsız bir devlet olarak tanınabileceği uyarısında bulunulmuştu. Arap dünyasından en etkili tepki İsrail ile barış halinde olan ve olası çatışmaların ülkesine sıçramasından endişe eden Ürdün’den gelirken, son yıllarda diplomatik ilişki kurmadıkları İsrail’le yakınlaşma adımları atan Körfez ülkeleri de ilişkilerin yeniden bozulacağı uyarısında bulunmuştu.