Hong Kong'da gösteriler şiddetleniyor: 300 gözaltı

Hong Kong’da Çarşamba günü düzenlenen gösterilere polis biber gazı mermileriyle müdahale ederken 300 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

Dış Haberler

Çarşamba günü Çin’in Hong Kong’a yönelik yeni ulusal güvenlik yasa tasarısını ve Çin ulusal marşıyla alay edilmesini suç haline getirme girişimini protesto etmek üzere toplanan göstericiler Hong Kong polisi tarafından biber gazı mermileri kullanılarak dağıtıldı. Şehir genelinde çok sayıda göstericinin polis tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Gösteriler gün boyu sürdü

Çin ulusal marşı ile dalga geçilmesini suç haline getirecek yasa tasarısının görüşüldüğü Hong Kong Yasama Konseyi’ne girerek görüşmeleri durdurmak isteyen göstericiler, Konsey’in çevresine yaklaştırılmadı.

Şehrin finans merkezindeki protestoların polis tarafından dağıtılmasının ardından, göstericiler Kowloon yarımadasındaki Mong Kok semtinde yeniden toplandı. Burada yolları kapatan göstericiler bir kez daha polis tarafından dağıtılırken, toplam 300 kişinin yasa dışı toplanma gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

Polis yetkilileri göstericileri molozları ateşe vermek ve polise taş atmakla suçlarken, gözaltına alınan pek çok kişinin üzerinde silah ve molotof kokteyli bulunduğunu ileri sürdü.

Pek çok dükkân, banka ve ofisin erken kapatılmak zorunda kaldığı şehirde, geçtiğimiz Cuma günü yeni ulusal güvenlik yasa tasarısının Çin Ulusal Halk Kongresi’ne sunulmasının ardından yapılan en kalabalık gösterinin gerçekleştirildiği kaydedildi.

Trump: 'Atılacak adımları birkaç gün içinde açıklayacağım'

Çinli ve Hong Konglu yetkililer, yeni yasa tasarısının şehrin sahip olduğu özerkliğe zarar vermeyeceği yönündeki açıklamalarını sürdürürken, ABD ve müttefiklerinin Çin’e yönelik eleştiri ve tehditleri de artıyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong’a yönelik yeni ulusal güvenlik yasa tasarısı ile ilgili olarak ABD’nin atacağı adımları Cuma gününden önce kamuoyuna açıklayacağını söyledi. Beyaz Saray’da düzenlenen bir basın toplantısı sırasında, Çin’e yönelik yaptırımların planlanıp planlanmadığına ilişkin bir soru üzerine ABD Başkanı, ‘‘Şimdi bir şeyler yapıyoruz. Sanırım çok ilginç bulacaksınız. Önümüzdeki birkaç gün içinde bundan söz edeceğim’’ yanıtını verdi.