Gösterdiğimiz çabaya saygısızlık: Çin’den koronavirüse ilişkin soruşturma talep eden ülkelere tepki

Çin’in koronavirüs salgını yönetimine ilişkin soruşturma talep eden ülkelere Pekin, 'Gösterdiğimiz çaba ve fedakarlığa saygısızlık' diyerek tepki gösterdi.

Dış Haberler

Bazı ülkelerin Çin’in koronavirüs salgınının yönetmesine ilişkin incelenmesi için çağrı yapmasına Pekin yönetiminden yanıt geldi.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre, Çin’in Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, suçlamaları "Çinlilerin salgının yayılmasını önlemek için gösterdiği çaba ve fedakarlığa saygısızlık" olarak değerlendirdi. 

Basın toplantısında konuşan Geng, "Çin’in salgının önlenmesi ve kontrol altına alınmasındaki şeffaflığına yönelik soruların hakikatla bağlantısı yoktur" dedi.

ABD’nin de aralarında olduğu bazı ülkeler, Çin’i virüsün Vuhan eyaletinde ilk ortaya çıktığı dönemde yeterli müdahaleyi yapmamakla eleştiriyor.

Avustralya ve Almanya'dan talepler

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne de, Pazar günü yaptığı açıklamada Çin ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) salgına karşı yürüttüğü mücadelenin incelenmesi için ısrarcı olacaklarını belirtti.

Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller de haftasonu yaptığı açıklamada Çin yönetiminin koronavirüs salgınının nasıl başladığına dair bilgileri şeffaf bir şekilde paylaşması gerektiğini savundu.

Müller, "Çinliler, dünya çapındaki bu krizle ilgili olarak tamamen şeffaf olmak zorunda. Özellikle de virüsün ortaya çıkışı hakkında. Virüs Vuhan kentinde ilk görüldüğü anda Çin'in konuyu uluslararası bilgi alışverişine açması gerekirdi" dedi.

ABD Çin'i suçlamaya devam ediyor

Washington yönetimi de, salgına ilişkin Çin'e yönelik suçlamalarını sürdürüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, son olarak virüsün Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan yayıldığına ilişkin iddiaları "mantıklı" bulduğunu söylemişti. 

Pandemi ile mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle DSÖ'ye ülkesinin sağladığı mali yardımı kesme kararı alan Trump, "DSÖ’nün kötü yönetimi ve Çin’e duyduğu güveninin salgının daha trajik hale gelmesine ve dünyaya yayılmasına neden olduğunu" savunmuştu.