FARC eski savaşçılarına yönelik cinayetlerin durdurulmasını istiyor

Kolombiya'da Müştereklerin Alternatif Devrimci Gücü partisi, eski FARC savaşçılarına yönelik siyasi cinayetlerin durdurulması için Amerika-arası İnsan Hakları Komisyonu’na çağrıda bulunmaya hazırlanıyor.

Dış Haberler

Kolombiya’da Müştereklerin Alternatif Devrimci Gücü (FARC) partisi, Amerika-arası İnsan Hakları Komisyonu’nu (IACHR) 2016 Kolombiya barış görüşmelerine katılan eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyelerinin ‘‘sistematik imha’’sını durdurmak üzere önlem almaya çağıracağını açıkladı.

Telesur’un haberine göre, IACHR’ye yönelik çağrının düzenlenecek sanal bir toplantıda gerçekleştirileceği ve Kolombiya hükümetinin harekete geçmesi için önlemler alınmasının talep edileceği bildirildi. Havana’da gerçekleşen barış anlaşmasını imzalayan ve ülkenin çeşitli kentlerinde sivil hayata katılma süreci içinde bulunan 12 bin kişi adına bu talepte bulunulacağı belirtildi. 

FARC’ın silah bırakarak Kolombiya’da Müştereklerin Alternatif Devrimci Gücü (FARC) adlı yeni bir yasal partiye dönüştüğü 2016 yılından bu yana, barış anlaşmasında imzası bulunan 12 bin kişiden yaklaşık 200’ünün siyasi cinayetlere kurban gittiğine dikkat çekildi.

FARC partisi tarafından Twitter’dan yapılan paylaşımda, ‘‘şiddete son verme yanılsamasıyla bir barış anlaşmasını imzalayan 197 kişinin öldürülmüş olması akıl dışıdır. IACHR’ye gitmemizin sebebi budur. Ivan Duque hükümeti barış anlaşmasını uygulamaya yönelik anayasal yükümlülüğünü yerine getirmelidir’’ denildi.

FARC ayrıca, sivil hayata yeniden dahil olma sürecinin gerçekleştiği topraklarda yaşanan şiddet nedeniyle herkesin ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, devletin insan haklarını güvenceye alma ve bunun için gerekli yasaları çıkarma konusunda gösterdiği başarısızlık nedeniyle bu talepte bulunacağını açıkladı. 

Kalkınma ve Barış Çalışmaları Enstitüsü’ne (Indepaz) göre, sadece 2020 yılı içinde Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri-Halk Ordusu’nun (FARC-EP) 20 eski savaşçısı gerçekleştirilen silahlı saldırılarda yaşamını yitirdi.