Brezilya'da kadına şiddet yüzde 431 arttı

Brezilya'da koronavirüs nedeniyle uygulanan karantina döneminde kadına şiddetin yüzde 431 oranında arttığı kaydedildi. Diğer Latin Amerika ülkelerinde de bu dönemde ciddi artış olduğu belirtildi.

Dış Haberler

Brezilyalı sivil toplum kuruluşu Kamu Güvenliği Forumu'nun yayımladığı bir rapor, ülkede koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan karantinanın başlamasından bu yana kadına şiddette büyük bir artış yaşandığını ortaya koydu.

Telesur'da yer alan habere göre, sosyal medyada 50 bini aşkın paylaşımı inceleyen kuruluş, bunlardan 6 bininde evde şiddet görüldüğüne yönelik paylaşım yapıldığını tespit ettiğini, bu sayının yüzde 431'lik bir artışa tekabül ettiğini kaydetti. 

Ülkede kadına şiddetin sosyal medyada ifşa edilmesine karşın, kadınların karantina uygulamasından dolayı polise ihbarda bulunamadığı belirtiliyor.

Örgüt yöneticilerinden Decode Pulse, "Geleneksel araştırma metodları uygulandığında, kadınların bu konuda konuşmaktan çekinmesinden dolayı doğru tahminlerde bulunmakta güçlük çekiliyor. Bu nedenle, doğrudan mağdurların hesaplarını incelemek yerine, komşularının ve akrabalarının hesaplarını inceledik" açıklamasında bulundu.

Meksika'da 200 kadın öldürüldü

Latin Amerika'da karantina uygulanan Meksika ve Şili gibi ülkelerde de kadın şiddette büyük artış yaşandığına dikkat çekiliyor.

Meksika'da karantina uygulamasının başlamasından bu yana 200 kadının öldürüldüğü kaydedildi. Arjantin'de de karantinanın başladığı 20 Mart tarihinden bu yana 18 kadın eşi veya eski eşi tarafından öldürüldü. Güney Amerika'da şiddet nedeniyle ihbarda bulunan kadınların sayısı yüzde 40'a yaklaşmış durumda.

Arjantinli sivil toplum kuruluşu La Casa del Encuentro'dan Ada Rico, "Her gün bir kadın evinde eşi veya eski eşi tarafından istismara, tecavüze veya dayağa maruz kalıyor. Normal şartlarda kadınların şikayette bulunması için yardımcı oluruz. Bugünlerde önceliğimiz, kadını evinden olabildiğince hızlı bir şekilde çıkarmak" açıklamasında bulundu.