Bolsonaro için çember daralıyor

Brezilya Yüksek Mahkemesi, Devlet Başkanı Bolsonaro yanlısı meclis üyelerinin mali ve telefon kayıtlarının incelenmesi için polise arama izni verdi.

Dış Haberler

Brezilya Yüksek Mahkemesi, demokrasi karşıtı gösterilere yönelik soruşturma kapsamında, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yla işbirliği yapan meclis üyelerinin mali ve telefon kayıtlarını incelemesi için polise arama izni verdi.

Bolsonaro destekçileri, koronavirüs tedbirlerini protesto etmek ve Meclis ve Yüksek Mahkeme'ye askeri müdahale çağrısı yapmak amacıyla neredeyse her hafta sokaklara çıkıyor.

Eski yüzbaşı olan ve ülkede 1964'te yapılan askeri darbeyi savunan Bolsonaro, söz konusu gösterilerin bazılarına katılmasına karşın polis soruşturmasının hedefinde bulunmuyor.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'in talimatı doğrultusunda 11 meclis üyesinin özel kayıtları incelenecek. Talimattan önce Brezilya polisi, gösterilere mali destek sağlamasından şüphelenilen 21 kişinin evini aramıştı.

Evi arananlar arasında Meclis üyesi Daniel Silveira ve muhafazakar blogçu Allan dos Santos da bulunuyordu.

Reuters'ın bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, kayıtları incelenecek olan isimler arasında Silviera'nın yanı sıra meclis üyeleri Carla Zambelli ve Bia Kicis de yer alacak. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Zambelli'nin basın bürosu, Zambelli'nin karardan haberdar olmadığını ve bu kararın ne ile ilişkili olduğundan emin olmadığını söyledi. Zambelli, "Eğer birileri beni kapsayacak bir şeyler bulmaya çalışıyorsa, bu kişiler büyük hayal kırıklığına uğrayacak" açıklamasında bulundu.

Kicis'in bürosu da, kendisinin mahkeme kararından haberdar olmadığını belirtti.

Silveira, dün yaptığı yazılı açıklamada, evinin polis tarafından arandığını belirterek, "Federal polis, apartmanımda. Eski iktidar odaklarını belli ki rahatsız ediyorum" demişti.

Brezilya, ABD'nin ardından Covid-19 salgınından en çok etkilenen 2. ülke oldu. Ülkede şu ana kadar 45 bin 456 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Bolsonaro, koronavirüsü ciddiye almaması nedeniyle sağlık uzmanlarının yanı sıra hükümet yetkilileri ve yerel yönetimlerden de tepki alıyor.