Atayan da atanan da şaşırtmadı: Halkın sağlığıyla oynayanlar ödüllendirildi

Halka ucuz ve sağlıklı gıda sağlamak amacıyla kurulan Tarım Kredi Marketler’in bağlı olduğu Tarım Kredi Birlik'in Genel Müdürlüğü'ne, halkın sağlığıyla oynayan sahte birçok gıda üreten firmanın ortağı Yavuz Mehmet Bulut getirildi. Bulut'un atamasını 9 maaşlı AKP'li bir başka genel müdür sağladı.

Haber Merkezi

Çiftçileri piyasa koşullarına karşı korumak, halka ucuz ve sağlıklı gıda sağlamak amacıyla kurulduğunu ifade eden Tarım Kredi Birlik Genel Müdürlüğü'ne dikkat çeken bir atama gerçekleştirildi.

Ortağı olduğu şirketlerin gıda sahteciliği yaptığı tescillenmiş, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı ifşa listelerinde yerini birçok kez almış Yavuz Mehmet Bulut'u göreve getiren isim oldu. Bulut'un göreve getirilmesini sağladığı belirtilen isim de en az Bulut kadar dikkat çekici.

Eski AKP milletvekili olan ve 9 kurumdan maaş aldığı ortaya çıkan Tarım Kredi Kooperatifler Birliği'nin Müdürü olan Fahrettin Poyraz'ın, Bulut'un atamasını sağlayan isim olduğu belirtiliyor.

'10 kilo bal 100 lira' sahteciliğinin mimarları

Tarım Kredi Birliğe genel müdür olarak atanan Yavuz Mehmet Bulut’un ortağı olduğu 2009 yılında kurulan Tadaban Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret Şirketi'ne hileli üretim yaptığı gerekçesiyle bakanlık tarafından on beş kez ceza kesildi.

Yavuz Mehmet Bulut’un ortağı oldu şirket, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2011 yılında beri yayınladığı taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmaların listesinde neredeyse her yıl yer aldı.

27 Mart 2012 tarihinde yayınlanan listede Tadaban Gıda, üretimini yaptığı süzme çiçek balının laboratuvar sonuçlanın olumsuz çıkmasıyla yer aldı.

30 Aralık 2013 tarihinde açıklanan listede de Tadaban Gıda süzme çiçek balı üretiminde taklit ve tağşiş yapması nedeniyle yerini korudu.

Bakanlık, Şubat 2014 tarihinde laboratuvar sonucu ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan gıda işletmeleri arasında süzme çiçek balı üreten Tadaban Gıda’ya bu sefer Starmax markası ile yer verdi.  

Bir değil iki değil tam üç şirket

Yavuz Mehmet Bulut’un ortağı olduğu ve hileli gıda üreten tek şirket Tadaban Gıda değil. Anadolu Eksper Gıda San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti., Bulut’un ortak olduğu bir diğer şirket. Anadolu Eksper Gıda da bakanlığın yayınladığı teşhir listelerinde yerini almış.  
Anadolu Eksper Gıda Temmuz 2013 yılında yayınlanan listede, süzme çiçek balında tağşiş yaptığı gerekçesiyle yer aldı. 2014 ve 2016 yıllarında da yine süzme çiçek balında tağşiş yaptığı iddiası ile teşhir listesinde yer aldı.

Mart 2018’de yayımlanan listeye göre peynire bitkisel yağ karıştıran firmalardan biri de Anadolu Eksper Gıda oldu.

Bitmedi...

Yavuz Mehmet Bulut’un ortak olduğu şirketlerden biri de Donello Gıda.

Donello Gıda’da diğer iki şirket gibi süzme çiçek balında yaptığı tağşiş ile öne çıkıyor. Bulut’un ortak olduğu Donello Gıda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kasım 2018 ve Ekim 2019 ifşa listelerinde kendine yer buldu.

'Bal uzmanıyım'

Kendini bal uzmanı olarak tanımlayan Yavuz Mehmet Bulut'un ortağı olduğu üç şirketin ağırlıklı olarak bal ve tereyağından ifşa edilmesi dikkat çekti. Üç şirket de, Örs Star, Starmax, Maxitat ve Tatzade markalarıyla bal ve tereyağı satıyor.

Tağşişçilik nedir?

Tağşiş, gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin, mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi veya var olan ürüne eklenmesi haline verilen isimdir. Daha çok ürünün maliyetini düşürmek için kullanılan bu yöntemin insan sağlığı açısından çokça zararı bulunuyor.

Bakan göz açtırmayacağız demişti ama

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, daha iki gün önce gıda tağşişcileri için ‘’Bütün çabamız ve mücadelemiz Türkiye'de dört dörtlük, 7'den 77'ye herkesin yiyebileceği sağlıklı gıdalar. Tam anlamıyla istediğimiz şekilde üretilene kadar bu çabamız da devam edecek. Bunu herkes buradan böyle bilsin'' ifadelerini kullanmıştı.

Bakan’ın bu sözlerinin ardından, bir gıda tağşişçisinin müdür olarak atanması dikkat çekti.

Böyle kuruma böyle müdür

Tarım Kredi Birliği, Tarım Kredi Kooperatifler Birliği'nin bir iştiraki olarak faaliyet gösteriyor.

Bulut'un başına geçtiği kurumun çatı oluşumu olan Tarım Kredi Kooperatifler Birliği'nin Başkanı ise eski bir AKP'li vekil olan Fahrettin Poytaz.

Genel Müdürlüğü döneminde, dokuz farklı şirketten toplam 100 bin TL maaş aldığı ortaya çıkan Poyraz için emeklilik sınırının kaldırıldığı da iddia edilmişti.

Poyraz'ın, Yavuz Mehmet Bulut'un atanmasını sağlayan isim olduğu iddia ediliyor.