Almanya'da koronavirüs uyarı sistemi uygulamaya girdi

Koronavirüs uyarı aplikasyonu dünden itibaren Almanya’da kullanıma girdi.

soL Haber- Almanya

“Korona ile Birlikte Mücadele“ adıyla bir kampanya havasında teşvik edilen Corona-App aplikasyonu, korona virüsüne karşı bir erken uyarı sistemi olarak iki akıllı telefon platformu için Almanya’da Salı günü itibariyle uygulamaya girdi. 

Almanya’nın en büyük yazılım şirketi SAP ve Deutsche Telekom tarafından geliştirilen programın, uygun donanıma sahip cep telefonları üzerinden, kimlerin birbirine yaklaştığını kaydetmek ve daha sonra enfekte bir kişiyle yakınlaşma veya temas olduğu ortaya çıktığında insanları uyarmak için tasarlandığı belirtiliyor. 

Kurulumu ve kullanımının isteğe bağlı olduğu belirtilen yeni Corona-App uygulamasının veri koruma gereksinimlerini en yüksek standartlarda karşıladığı belirtiliyor.

Herkesin kendi isteğine göre cihazına yüklemeyi ve silmeyi belirleyebileceği söylenen uygulamanın kullanıcılarına herhangi bir avantaj veya getiri sağlamadığı gibi, gönüllü kullanım esasına dayandığı ve kötüye kullanımın yasaklanmasını düzenleyen özel bir uygulama yasası olmadığı açıklandı. Sol Parti ve Yeşiller Partisi  bu tür bir yasa çıkarılmasını talep etmiş, ancak bu talep kabul edilmemişti. İşverenlerin uygulamanın kullanılmasını zorunlu tutamayacağı belirtiliyor.

Uygulamanın amacı, kullanıcı ile etkileşim kurmak değil, arka planda çalışmak ve bir risk durumunda kişiyi uyarmak şeklinde tarif ediliyor. Uygulama üç bileşenden oluşuyor: karşılaşmaların kaydedilmesi ile risk tespiti, kişisel enfeksiyon riskinin hesaplanması (artan, düşük, bilinmeyen risk) ve korona uyarı sisteminin Almanya’da test edilmesi.

Uygulamanın başarılı olup olmayacağı, tarif edilen amacının dışında hangi olumsuzlukları beraberinde getireceği ve enfeksiyon zincirlerinin izlenmesine güvenilir bir bakış açısı sağlayıp sağlamayacağı bilinmiyor. Bluetooth bağlantısı üzerinden akıllı telefon seçeneğinin bulaşı riskini ve teması belirlemek için uygun yöntem olmayabileceği ve enfekte bir kişiyle uzun süre aynı ortamda bulunmak, enfekte olmak anlamına gelmeyeceğinden çok fazla yanlış pozitif alarmın verilebileceği belirtiliyor.