Merill Lynch'te 5 milyar dolar zarar

Wall Street'in en büyük yatırım bankalarından Merill Lynch, yılın ikinci çeyreğini toplam 4,9 milyar dolar zararla kapattı. Merill Lynch, bununla birlikte üst üste dört çeyrekte zarar yazmış oldu.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'deki en büyük yatırım bankalarından Merill Lynch, yılın ikinci çeyreğini toplam 4,9 milyar dolar, hisse başına 4,97 dolar zararla kapattı. Böylece dört çeyrektir üst üste zarar yazıyor olan Merill Lynch'in son bir yıl içerisindeki toplam zararı 19,2 milyar dolara çıktı.

Küçülmek fayda etmiyor
Bankanın içinde bulunduğu sıkışıklığı biraz olsun rahatlatmak için kimi iştiraklerini satacağı belirtiliyor. Bu doğrultuda finans haberleri şirketi Bloomberg'deki yüzde 20 hissesini 4,43 milyar dolara Bloomberg'e geri satan Merill Lynch, hakim ortağı olduğu Financial Data Services şirketinin hakim hissesini de 3,5 milyar dolara elden çıakrtacak.

Aralık ayında görevden alınan eski Genel Müdür Stan O'Neal'ın yerine göreve getirilen John Thain, bankanın likidite havuzunu 92 milyar dolara çıkarttığını belirtse de, müdahalelerin işe yaramadığı görülüyor. Nitekim Thain, göreve geldikten bir ay sonra, geçtiğimiz ocak ayında "krizin en ağır kısmı geride kaldı" açıklamasında bulunmuş, ancak yalancı çıkmıştı.
Merill Lynch, aralık ayından bu yana 445 milyon dolarlık yeniden yapılanma harcaması yapmış ve 3 bin 100 çalışanının işine son vermişti.

"Görünüş felaket"
İkinci çeyrekte zarar açıklayan tek banka Merill Lynch değil. Perşembe günü zarar ettiğini açıklayan JPMorgan Chase bankasının genel müdürü Jamie Dimon, durumun "felaket" niteliğinde olduğunu söyledi.

Bankanın birinci sınıf (prime) mortgage kredilerinde yılın ikinci çeyreğinde iki kat kayıp olduğuna işaret eden Dimon, ikinci sınıf (subprime) mortgage piyasasında başlayan sorunların finansal sistemin tamamına yayılıyor olduğunu vurguladı.

Dimon "Önce ikinci sınıf mortgage çöktü, sonra ev-ipotekli tüketici kredileri şimdi de birinci sınıf krediler çöküyor ve hepsinde aynı zarar oranları var. Durum felaket görünüyor" dedi.