Kolombiya-Venezuela ilişkileri düzeliyor

Geçtiğimiz aylarda savaş noktasına gelen iki ülke Venezuela ile Kolombiya arasındaki ilişkiler düzeliyor. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos geçen Salı günü, göreve başladığından bu yana ikinci defa Karakas'ı ziyaret etti.

Geçtiğimiz Haziran ayında Kolombiya Devlet Başkanı seçilen Juan Manuel Santos, Venezuela'ya ikinci ziyaretini gerçekleştirdi. Karakas'ta Chavez ile birlikte yapılan görüşmede ilişkileri güçlendirme ve üç ayda bir görüşme kararı çıkarken, petrol, benzin ve taşımacılık alanında bir dizi ortak proje yapılacağı duyuruldu.

Venezuela Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Chavez ve Santos iki ülke arasındaki tekstil, tarım, hayvancılık, enerji, inşaat, otomobil üretimi, turizm ve altyapı alanındaki işbirliği konularını ele aldılar. Santos'a göre, "mesele iyi niyetli temennilerden somut anlaşmalara doğru gitti".

İki devlet başkanı, Tienditas Köprüsü'nün yapılması, sınır bölgeleri Urena ile San Antonio arasında bağlantı kurulması, hali hazırda mevcut olan Jose Antonia Paez Köprüsü'nün Apure ve Arauca eyaletleri arasında uluslararası bir köprü haline gelmesi konularında anlaşmaya vardılar. Bunların yanı sıra, Venezuela ile Kolombiya arasındaki gaz boru hattının Orta Amerika'ya doğru genişletilmesi ve Orinoco Nehri'nden Pasifik Okyanusu'na uzanan ek bir boru hattının yapılması konusunda görüş birliğine varıldı. Ayrıca Juan Manuel Santos'un belirttiğine göre, iki ülke arasında Nisan 2011'de bir ticaret anlaşması imzalanacak.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, "politik farklılıklarımızdan bağımsız olarak kimse iki ülkenin arasını bozamaz" derken, iki ülke arasındaki ortak çıkarlara vurgu yaptı. "Birlik olmaya mecburuz" diyen Chavez, "Bütün Venezuelalılardan bu anlaşmaya sahip çıkmalarını istiyorum. Zorlukların üstesinden gelmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bu yolları açmalı ve anlaşmaların kağıt üzerinde kalmaması için çalışmalıyız." dedi. Chavez, ABD'yi kastederek, "yabancı bir gücün kardeşliği bozmaması için çalışmak gerektiğini" vurguladı.

Chavez'in sözlerine yönelik konuşan Juan Manuel Santos da, "Biz kardeş uluslarız. 200 yıl önce İspanyol baskısına karşı beraber mücadele ettik ve yeniden doğduk. Farklılıklarımız var, bu doğru ancak kaderlerimiz aynı. Eğer yoksulluk ve eşitsizlik gibi yeni baskılardan kurtulmak istiyorsak beraber çalışmalıyız" dedi.

(soL - Dış Haberler)