Marmaray’ın çökmesini bile göze almışlar!

17 Aralık operasyonunun Fatih Belediyesi ayağına ilişkin fezleke de ortaya çıktı. İddiaya göre, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir 1,5 milyon dolar rüşvet için anlaştı. Fezleke, Marmaray yapılırken AKP’li Mustafa Demir ve ekibinin, halkın güvenliğini rüşvet için nasıl göz ardı ettiğini ortaya koyuyor.

(soL - Haber Merkezi) Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu olarak bilinen 17 Aralık operasyonunun Fatih Belediyesi ayağına ilişkin savcılık tarafından hazırlanan iddianame, önceki gün usul eksikliği gerekçe gösterilerek mahkeme tarafından savcılığa iade edildi. Bu kararın alınmasından kısa bir süre sonra “Haramzadeler” adlı Twitter hesabından Fatih Belediyesi ve Başkan Mustafa Demir’in de adının karıştığı rüşvet iddialarının yer aldığı fezleke yayımlandı. Fezleke Akmercanlar adlı şirketin, Sirkeci Hocapaşa Mahallesi’nde bulunan 10 pafta 4 ada 1 parsel olarak belirtilen araziye, 3 kat bodrum olmak üzere bir otel inşa etmek istemesiyle ilgili.

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Demiryolu, Liman ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’nün, söz konusu araziye otel yapılmasının Marmaray tünellerinin, dolayısıyla da bu tüneller üzerinde inşa edilecek yapıların hasar görmesine neden olabileceğini belirtmesine rağmen projeye AKP’li Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in 1,5 milyon dolar rüşvet anlaşması karşılığında destek verdiği ileri sürülüyor. 17 Aralık operasyonundan 3 ay önce projenin inşaat ruhsatı aşamasına geldiği, krokisinin operasyon günü Mustafa Demir’in evinden çıktığı da iddialar arasında. Fezlekede, Mustafa Demir’in evinde 17 Aralık’ta yapılan aramada bulunan proje krokisine de yer verildi.

Hem sit alanı hem de tünel var
Fezlekede, Akmercan şirketinin sahipleri Gazi Akmercan ve Cemal Akmercan şüpheli olarak yer alırken, bu isimlerin Sirkeci’deki tarihi surların yakınında ve Marmaray tünelinin üzerinde bulunan arazide otel yapmak istediği ifade ediliyor. Tarihi sit alanı olan bu bölgede böylesi bir inşaata başlamak mümkün değilken, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e rüşvet verilerek gerekli izinlerin sağlandığı iddia ediliyor.

Gerekli menfaat karşılığında
“Fatih Belediyesi görevlilerine rüşvet verilmesi, resmi belgenin gizlenmesine teşebbüs edilmesi, 2683 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet edilmesi” gibi suçlamaların yer aldığı fezlekede, Akmercanların otel izni alabilmek için, fezlekede şüpheli olarak yer alan mimar Sevinç Doğan’ı devreye soktuğu ileri sürülüyor. Doğan’ın otele ilişkin hazırladığı proje dosyasını 14 Eylül 2012’de şirket sahipleriyle birlikte Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e sunduğu, Mustafa Demir’in bu sunum toplantısında kendisine vaat edilen menfaatin gereği olarak dosyanın ruhsat işlemlerini başlattığı öne sürülüyor.

Koruma Kurulu'na markaj
Fezlekede Demir’in Koruma Kurulu ile ilgili işlemleri takip etmesi için Belediye İmar Komisyonu Başkanı Bora Selim’i özel olarak görevlendirdiği, Başkan Yardımcısı Ednan Güler’e de süreci takip etmesi talimatını verdiği ifade ediliyor. Bununla yetinmeyen Demir’in 4. Koruma Kurulu Müdürü Günseli Abay’dan projeye destek vermesini istediği, Sevinç Doğan’ın da 4. Koruma Kurulu Başkanı Oğuz Ceylan ile irtibata geçtiği ileri sürülüyor.

4. Koruma Kurulu’nun proje için Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Demiryolu, Liman ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’nden (DLH) görüş istediği, gelen yanıtın ise olumsuz olduğu belirtilirken, Fatih Belediye Başkanı Demir ise bu görüşün tanınmaması ve resmi evrakın gizlenmesi talebinde bulunuyor.

"Bina çökecek"
Bu talebe ilişkin fezlekede yer verilen konuşma kaydında, 4. Koruma Kurulu Müdürü Günseli Abay’ın kullandığı ifadeler oldukça dikkat çekici. Abay, DLH’nin raporuna atıf yaparak, “Kesinlikle orada inşaat yapılamaz” diyor. “Yarın bugün çökecek bina, bir şey olacak, düşeceğiz gazetelere. Bilmiyorum abi yani bunlar anlaştı bir takım sözler vermişler herhalde. Sonra yedi yedi beni... Bugün gittim, beni bekliyordu zaten. Belediye Başkanı ayrı arıyor” ifadelerini kullanıyor.

“Haramzadeler” hesabı aracılığıyla yayımlanan fezlekede Abay’ın yolsuzluk operasyonu sonrası Emniyet’te verdiği ifadelere de yer veriliyor. Abay, Emniyet’te, Belediye tarafından yoğun baskı altına alındığını itiraf ediyor. Durumun bir an önce sonuçlanmasını istendiğini belirten Abay, ifadesinde de projenin çökme tehlikesi olduğuna dikkat çekiyor.

Demir'e 1,5 milyon dolar rüşvet
Fezlekede, otel yapılması karşılığında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e 1,5 milyon dolar, Başkan Yardımcısı Ednan Güler’e de 100 bin dolar rüşvet verilmesi konusunda anlaşıldığı ileri sürülüyor. 17 Aralık’ta Demir’in evinde yapılan aramada Akmercanların projesine ait krokinin içinde olduğu 3 sayfalık doküman bulunduğu belirtilirken, Demir’in hesap hareketlerine ilişkin de bilgiler verildi.

Buna göre Demir’in incelemeye alınan Vakıfbank hesabından Ağustos 2009 ile Kasım 2012 tarihleri arasında 3 milyon 189 bin dolar para çekildiği, hesaba 2 milyon 583 bin dolar para yatırıldığı, 50 bin dolar tutarında döviz satışının yapıldığı, Ağustos 2009 tarihinden önce ise hesapta 695 bin dolar para olduğu belirtiliyor.

İşte gözardı edilmek istenen rapor
DLH Marmaray (İstanbul) Bölge Müdürlüğü’nün Akmercanların yapmak istediği otel inşaatıyla ilgili 5 Aralık 2012 tarihli raporunda yer alan ifadeler, AKP’li Mustafa Demir’in rant için halkın can güvenliğini nasıl hiçe saydığını gözler önüne seriyor. Raporda, özetle şu ifadeler yer alıyor:

“Fatih ilçesi Hocapaşa Mahallesi 10 pafta 4 ada 1 parsel ile ilgili Marmaray Projesi güzergahındaki yapılaşma koşullarını gösterir güzergah planlarında, söz konusu parselin de bulunduğu güzergah kesimlerinde üstte yeni yapılaşma olmaması koşulu yer almaktadır. Üstte yeni yapılaşma olmaması öngörülen bölgelerde bu kısıtlamalara uyulmadığı takdirde Marmaray tünellerinin ve dolayısıyla bu tüneller üzerinde inşa edilecek yapıların hasar görme riskinin bulunduğu dilekçe ekinde verilen projenin Bölge Müdürlüğünce uygun bulunmadı.”

Başına "devlet kuşu" konan servisçi
Marmaray metro hattı üzerindeki araziye otel yapmak üzere Mustafa Demir ve Fatih Belediyesi’ndeki bazı görevlilere rüşvet verdiği iddia edilen Akmercan Şirketler Grubu, hem Fatih Belediyesi’yle hem de AKP’yle birçok iş ilişkisine sahip.

17 Aralık operasyonunda Mustafa Demir’le birlikte şirketin sahiplerinden Cemal Akmercan da gözaltına alınmıştı. Akmercan’ın avukatı Doğan Kocabey, söz konusu araziyle ilgili DLH’den gelen uyarılar doğrultusunda revizyona gidildiğini, son incelemenin Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bir heyet tarafından yapıldığını ve projenin revize edilmiş haline olur verdiğini söylemişti. Avukat Kocabey, ayrıca henüz Fatih Belediyesi’nden alınmış bir izin olmadığını, sürecin Koruma Kurulu’nda olduğunu sözlerine eklemişti.

Diğer yandan, yolsuzluk iddiaları üzerine gözler Fatih Belediyesi’nin açtığı ihalelere ve Akmercan Grubu’na döndü. Hürriyet gazetesinden Fatma Aksu, Fatih Bele-diyesi’nin son 2 yılda yaptığı en büyük ikinci ihale olan Marmara Bölgesi temizlik ihalesini 31 milyon 750 bin TL bedelle Akmercan Turizm firmasına verildiğini yazdı. Eminönü bölgesi temizlik ihalesini de 29 milyon 726 bin TL bedelle alan Akmercanlar, Fatih Belediyesi’nin araç kiralama ihalesini 8 milyon 450 bin TL bedelle, kısa dönemli bir başka temizlik ihalesini 3 milyon 518 bin TL bedelle aldı.

Ticari faaliyetlerine 1991’de servis taşımacılığıyla başlayan Akmercan ailesi, sonraki yıllarda devletle yaptığı işler sayesinde hızla büyüdü. Çevre temizliği ve katı atık yönetimi alanında uzun zamandır faaliyet gösteren Grup, 2006’da Adıyaman ili ve Besni, Kahta, Gölbaşı ilçeleriyle Sakarya’nın Geyve, Alifuatpaşa ve Pamukova ilçelerinde doğalgaz dağıtımı işini aldı. Grup AKP, Başbakanlık, İETT, İSKİ, 26 belediye, bazı askeri kurumlar, üniversiteler, Anayasa Mahkemesi, İstanbul İl Özel İdaresi, PTT, DTM, TEİAŞ’a da hizmet veriyor.