Davutoğlu: Bahreyn etnik ve mezhepsel barışa örnek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bahreyn ziyaretinde bu ülkenin "etnin ve mezhepsel barışa iyi bir örnek" olduğunu iddia etti. Oysa Bahreyn'deki monarşiye karşı 3 yıldır isyan eden çoğunluğu Şii kitleler acımasızca eziliyor.

(soL - Dış Haberler) Bahreyn'in başkenti Manama'da Bahreyn Dış İlişkiler Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed el-Halife ile bir basın toplantısı düzenleyen Ahmet Davutoğlu, İran ve 5+1 ülkelelerinin Cenevre'de vardığı mutabakata Bahreyn ve Türkiye'nin de destek verdiğini söyledi. Şeyh Halid de, "tarihi anlaşma"yı, kitle imha silahlarının engellenmesine yardımcı olacağı için memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı.

Bahreyn'de yaşananlara da değinen Davutoğlu, bu ülkenin "Körfez'in öncülerinden" olduğunu savunurken, Bahreyn'in istikrarını dsteklediklerini kaydetti. Bahreyn'in geleceğinin parlak olduğuna değinen Dışişleri Bakanı, bu ülkenin "mezhepsel ve etnik barış için iyi bir örnek olduğunu" iddia etti.

Körfez'de monarşi ile yürütülen Bahreyn Krallığı, ABD'nin bölgedeki en önemli birliklerinden olan 5. Filo'ya evsahipliği yapıyor. 3 yıl kadar önce Şiilerin öncülüğünde Sünni monarşiye karşı başlatılan eylemler, Suudi Arabistan'ın dış müdahalesiyle engellenmeye çalışılmıştı. Öte yandan Türkiye de, Bahreyn'e en çok silah satan üçüncü ülke konumunda. Bahreyn'deki eylemlerde göstericilere karşı kullanılan Otokar Kobra zırhlı araçları da Türkiye'de üretilip Körfez'e ihraç ediliyor.