Ankara'ya ortak tutum için geldi

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley Ankara'ya Türkiye ile ortak hedefleri belirlemek üzere geldiği mesajını verdi. İran Dışişleri Bakanı Mutakki'nin yarınki Ankara'ya ziyareti öncesinde konuşulan başlıca başlık, İran oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Ankara'ya günübirlik ziyarette bulunan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ilk görüşmesini Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la gerçekleştirdi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Hadley, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Bu görüşmenin ardıından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Hadley'in, Genelkurmay Başkanlığı yetkilileriyle de görüşmesi bekleniyor.

Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından basına bir açıklama yapan Hadley,"ABD ve Türkiye'nin güçlü bir stratejik ortaklığı vardır ve ABD bu ortaklığı gelecekte de güçlendirmek ve sürdürmek istemektedir" ifadelerini kullandı.

Hadley'in ABD Başkonsolosluğu'na gerçekleştirilen saldırının ardından Türk hükümetine gösterdiği tutumdan dolayı teşekkür etti.

21'inci yüzyılın zorluklarıyla mücadele ederken, ABD'nin yakın dostu ve müttefiki olarak Türkiye'nin güçlü ve stratejik ortaklığından müteşekkir olduklarını kaydeden Hadley, bu zorluklardan en önemlisinin terörizmle mücadele olduğunu bildirdi.

Hadley, "Ülkelerimiz terörizmle mücadelede birlikte çalışmaktadır. ABD, Türkiye ile Irak'ta ve ortak terörist düşmanımız olan PKK'ya karşı mücadelede işbirliğini sürdürecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin son yıllarda bazı demokratik ve siyasi reformların yanı sıra serbest piyasayla ilgili önemli reformlar yaptığını belirten Hadley, bunların Türkiye için çok önemli olduğunu ve ABD'nin bu reform çabalarının devam etmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Stephen Hadley, reform çabalarının Türk halkı tarafından desteklenmesinin Türkiye'yi daha güçlü ve refah içinde yaşayan bir ülke haline getireceğini kaydederek, bu reformların ayrıca Türkiye'yi AB üyeliğine yakınlaştıracağını ve ABD'nin, Türkiye'nin AB üyeliğini güçlü bir şekilde desteklediğini vurguladı.

Babacan İran'ı konuştuk
Gazetecilere yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Babacan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephan Hadley'le İran, Ortadoğu ve Irak konularını görüştüklerini söyledi.Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İran'ın nükleer programıyla ilgili krizin diyalogla çözümü için ABD ile İranlı yetkililere arabuluculuk yaptıklarını belirtti.