12 Aralık'ın maliyeti yok mu?

Hükümet Kurban Bayramı tatilinin hemen ertesine denk gelen 12 Aralık Cuma gününün tatil edilmesi kararını kolayca aldı. Oysaki 1 Mayıs'ın tatil edilmeme gerekçesi olarak işçilerin önüne her seferinde bir günlük tatilin yüksek maliyetli hesabı çıkartılmıştı.

soL (HABER MERKEZİ) Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Kurban Bayramı tatilinin hemen ertesine rastlayan 12 Aralık Cuma gününü de "tatil" edilmesi karalaştırıldı. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada 12 Aralık Cuma günü kamu çalışanlarının idari izinli sayılmalarının karara bağlandığını açıkladı. Böylelikle hafta sonları ile birlikte Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkmış oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde 12 Aralık'ın da tatil edilerek bayram tatilinin 9 güne çıkartılacağının sinyalini vermişti. Başbakan "Büyük ihtimalle, kesin dememeyim ama o da arada kaldığı için, onu tatile ilave edeceğiz" diye konuşmuştu.

1 Mayıs olunca maliyet hesapları yapılıyor
12 Aralık günü kolayca tatil ilan edilirken 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesine karşı bin türlü mazeret öne sürülmüştü. 1 Mayıs 2008 öncesinde sendikalar 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesini bir kez daha gündeme getirmiş konu Bakanlar Kurulu'nda da gündeme alınmıştı. 21 Nisan'da gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek Hükümet'in 1 Mayıs'ın tatil edilmesi talebini reddetmesi ile ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı: "Tatil olmasını arzu etmiyoruz çünkü tatilin getirdiği ilave bir sürü masraflar, yükler var. Türkiye, dünya büyük bir ekonomik durgunluk içerisindeyken, 1 günlük kayıp en az 2 katrilyon liradan aşağı değildir. Bunun toplu sözleşmelerden gelen sıkıntıları var. Başkaca maliyetleri var. Rekabet gücünü azaltan yanları var. Çünkü o gün tatildir, tatil olunca fabrikalar çalışmayacak, iş yerleri çalışmayacak. İşlemler gecikecek. Bütün bunlar hesaba katarak tatil olma mecburiyeti de yok. Dünyanın her tarafında da bu tatil olarak kutlanılmıyor. Bazı günleri zaten tatil olmadan da kutluyoruz."

1 Mayıs'ın tatil edilmesi konusunda bu kadar kabarık bir maliyet çıkartan Cemil Çiçek'in aradan birkaç ay geçtikten sonra, Türkiye durgunluğun da ötesinde kriz ortamı içerisindeyken bayram tatilinin bir gün uzatılması haberini bu kez "müjdeli" vermesi dikkat çekti.

1 Mayıs tatil olunca halk mağdur oluyor
Hükümet 1 günlük tatilin maliyetini işçilerin bayramı 1 Mayıs'ın tatil olması söz konusu olduğunda hatırlıyor. DTP'li Suruç Belediyesi ile Genel-İş arasında 28 Nisan 2008'de imzalanan toplu iş sözleşmesinde 1 Mayıs ve 21 Mart günleri tatil kabul edilmesi, belediye işçilerinin bu günlerde idari izinli sayılması karara bağlanmıştı Ancak bununla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı devreye girmiş ve soruşturma başlatmıştı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzasıyla Suruç Belediyesi'ne gönderilen teftiş kurulu raporunda, işçilerin 1 Mayıs ve 21 Mart'ta çalışmaması durumunda halkın mağdur olacağı ifade edilmişti.