SIPRI: İsrail nükleer başlık sayısını artırdı

SIPRI raporunda İsrail'in nükleer başlık sayısını bu yıl 80'den 90'a çıkardığı kaydedildi. SIPRI, İsrail'in buna ilişkin şeffaf davranmaması nedeniyle gerçek sayının çok daha fazla olabileceğini belirtti.

Dış Haberler

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yayınladığı bir raporda, İsrail'in nükleer başlık sayısını bu yıl 80'den 90'a çıkardığı belirtildi.

SIPRI, gerçek sayının çok daha fazla olabileceğini, İsrail'in nükleer kapasitesine ilişkin resmi açıklama yapmadığını kaydetti.

SIPRI, "İsrail'in nükleer cephane ve başlık kapasitesinin boyutuna ilişkin ciddi belirsizlikler var. İsrail, uzun zamandır devam eden muğlak nükleer politikasını sürdürüyor: Sahip olduğu nükleer silahlara ilişkin bir doğrulama ve yalanlamada bulunmuyor." açıklamasında bulundu.

Hindistan ve Pakistan'la birlikte 1968 Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı (NPT) imzalamayan ülkelerden biri olan İsrail'in bölgede tek nükleer cephaneye sahip ülke olduğu düşünülüyor. 

SIPRI, İsrail'in F-16I uçağıyla taşınabilen 30 güdümsüz füzeye ve Jericho III gibi balistik füzelerle taşınabilen 50 nükleer başlığa sahip olduğunu düşündüğünü kaydetti. Yabancı raporlara göre, Jericho III'ün menzili 5 bin 500 kilometreyi buluyor.

SIPRI, "Bazı İsrail F-15'lerinin nükleer saldırı yapıyor olma ihtimali de bulunuyor, ancak bu henüz doğrulanmış değil" dedi.

Raporda ayrıca "henüz monte edilmemiş olarak depolandığı düşünülen" İsrail'e ait nükleer başlıkların konumunun bilinmediği kaydedildi.

Açığa çıkan İsrail ve ABD hükümetlerinin belgelerine göre İsrail, ABD'nin yardımıyla birlikte, nükleer silah depolamaya 1960'ların ilk yıllarında başladı. 

SIPRI, nükleer silaha sahip ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Pakistan, Hindistan, İsrail ve KDHC'nin toplam 13 bin 400 nükleer silaha sahip olduğunu tahmin ediyor.