İnşaat işçilerinin uzun süredir salgın nedeniyle önlem alınmasını talep ettiği Galataport şantiyesi, 33 yaşında bir işçinin, Hasan Oğuz’un hayatını kaybetmesine neden oldu. Hasan’ın ölümü sonrası işlerin durdurulması için çabaladığı şantiyede işler durdu, mücadelenin kazanımını Hasan göremedi. Hasan’ı, sendikadan ve şantiyelerden işçi arkadaşları anlattı.
Bir inşaat işçisinin oğluydu...
Bir inşaat işçisinin çocuğuydu Hasan Oğuz, tıpkı babası gibi genç yaşlardan itibaren inşaatlarda çalışarak ekmek parasını kazandı.
Şantiyelerde yıllarca kötü çalışma koşullarında, birçok hak kaybıyla karşı karşıya kalan binlerce işçiden biri olan Hasan, DİSK Dev Yapı-İş Sendikası’nın kuruluş sürecinde yer aldı, bu süreçle birlikte de inşaatlarda hakları için mücadele veren işçilerden biri oldu.
İnşaatlarda yaşanan hak gasplarına ve insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlanan işçilerle birlikte birçok mücadelede yan yana gelen Hasan, yine birçok şantiyede verdiği mücadeleler nedeniyle işten çıkarma saldırısıyla karşı karşıya kaldı.
İnşaatlarda hem ekmek parasını kazanan hem de koşulların iyileştirilmesi için mücadele eden Hasan, son olarak Galataport inşaatında çalışıyordu. Salgın günlerinde işlerin durması talebinde bulunan, işçilere ücretli izin verilmesini talep eden Hasan, mücadelesinde başarılı oldu ancak şantiye durduğunda Hasan hayatını kaybetmişti…
'Yine bir inşaat şantiyesinde tanışmıştık'
Hasan’ın hem sendikadan hem de şantiyelerden mücadele arkadaşı olan Devrimci Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, Hasan’a ilişkin şunları söyledi:
Hasan inşaat işçilerinin insanca yaşam mücadelesinde bedel ödeyen, mücadeleci bir işçiydi. Bir inşaat işçisinin çocuğuydu Hasan, genç yaşta inşaatlarda çalışmaya başladı. Devrimci bir işçiydi. Hasan’la 3 yıldır birlikte mücadele yürütüyorduk. Tanışmamız da yine bir inşaat şantiyesinde olmuştu.
Bu süreçte inşaat işçilerinin örgütlü bir şekilde mücadele yürütmesi için çalıştı, çabaladı. Şehir hastanesi şantiyesinde çalışırken verdiği mücadele nedeniyle işten atıldı, yılmadı başka şantiyelerde işe girip yine mücadelesini sürdürdü.
İşçilerin koşullarının iyileştirilmesi ve kendi geçimi için çalıştığı son yer Galataport şantiyesi oldu. Burada alınan yetersiz önlemleri sürekli dile getirdi, koşulların iyileştirilmesi için mücadele etti.
Bu mücadelesi sürerken bir gün rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı, 5 günlük tedavinin ardından kaybettik Hasan’ı… Salgın nedeniyle öldüğünü öğrendik sonra.
Ancak verdiği mücadele başarıyla sonuçlandı, onun ölümü sonrası iş bırakan arkadaşları kazandı, şantiye durdu.
'Samimi, kararlı, sınıf bilinçli bir işçiydi...'
Hasan’ın bir şantiyede tanıştığı işçi arkadaşı Cihan ise, arkadaşını şu sözlerle anlattı:
Biz Hasan’la bir hak mücadelesi sırasında tanıştık. Çalıştığım şantiyede haklarımız gasp edilmeye çalışılmıştı. Hasan arkadaş geldi ve bizle birlikte mücadele etti. İnşaatın sahipleriyle toplantı yaptı, tartışma yaşandı ancak geri adım atmadı. Sonunda kazanmış olduk hakkımızı.
Çok samimi, sıcak, kararlı bir işçi kardeşimizdi Hasan. Yüksek bir sınıf bilincine sahip, mücadeleden geri durmayan bir arkadaşımızı kaybettik…