Libya'da Mısırlı işçilere kötü muamele iddiası

Ulusal Mutabakat Hükümeti Mısırlı işçilerin kaçırılarak kötü muameleye maruz bırakılmasını kınarken Libya Ulusal Ordusu ise Türkiye destekli milisleri suçladı.

Dış Haberler

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ordusu, bir grup Mısırlı işçinin milisler tarafından kaçırılması ve eziyet görmesine ilişkin video görüntülerinin dolaşıma girmesinin ardından resmî bir açıklama yaparak, ‘‘Libya ve Mısır halkları arasında düşmanlık yaratmayı amaçlayan iğrenç hareketleri’’ kınadı.

UMH’nin açıklamasında, videolarda yer alan ‘‘suçluların’’ Misrata’daki ‘‘Öfke Volkanı’’ isimli milis grubunun bir parçası olduklarını iddia ettikleri ve tek amaçlarının UMH’nin ve Libya devrimine bağlı şehirlerin imajına zarar vermek olduğu ileri sürüldü. Açıklamada ayrıca olayın sorumlularının ‘‘Öfke Volkanı’’ milisleri tarafından tutuklanacağı belirtilerek, videoyu dolaşıma sokan gazetenin ‘‘şüpheli’’ olduğu ve Libya halkına zarar veren yabancılara hizmet ettiği savunuldu.

Mismari: Suçlu Erdoğan'ın desteklediği milisler

Libya Ulusal Ordusu (LUO) sözcüsü Ahmed Mismari ise kaçırılan ve kötü muameleye maruz bırakılan Mısırlı işçiler için Mısır halkından özür dileyerek, suçluların Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen milisler olduğunu vurguladı. Mismari, Pazartesi günü Sada Al-Balad televizyon kanalına bağlanarak, LUO’nun saldırganların kimliklerini ve yerlerini tespit ettiğini ve videonun Misrata’daki Al-Hazm milislerinin karargâhında çekildiğini belirtti. Videodaki Mısırlıların Libya’nın iç meseleleriyle ilişkisi olmayan masum insanlar olduklarını ve Mısır’ın Libya’daki krize yönelik tutumunun bedelini ödediklerini söyleyen Mismari, ‘‘Mısır halkından ve Mısır liderliğinden, Libyalıların değil Erdoğan tarafından desteklenen milislerin ahlaki değerlerini temsil eden bu korkunç eylem için özür diliyoruz’’ diye konuştu.

LUO sözcüsü kaçırılan Mısırlıların sayısından emin olmadıklarını ama videoya göre sayının 19 ile 22 arasında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti ve ‘‘Erdoğan’a sadık olan bütün milisler Doğu Libya’daki bütün Lübyalıları ve Mısırlıları düşman olarak görüyor, LUO’yu, Mısır ordusunu ve Mısır’ı tehdit ediyorlar’’ yorumunda bulundu.

Video görüntüleri Mısır’da öfke uyandırmış, Mısır Parlamentosu Başkanı Ali Abdülaal ve Göç Bakanı Nabila Makram, ülkelerinin doğru zaman geldiğinde olaya ilişkin gerekeni yapacağı sözünü vermişti.