Lenin 150 yaşında

Lenin'in doğumunun 150. yıldönümünü dünyanın farklı ülkelerinden komünist ve işçi partileri bir ortak bildiriyle selamladı: Büyük devrimci lider V. İ. Lenin'i onurlandırıyoruz, çalışmalarını devam ettirmekte kararlıyız!

Haber Merkezi

V. I. Lenin'in Doğumunun 150. Yıldönümünde Komünist ve İşçi Partilerinin Ortak Bildirisi

Büyük devrimci lider V. İ. Lenin'i onurlandırıyoruz, çalışmalarını devam ettirmekte kararlıyız!

Bu ortak açıklamayı birlikte imzalayan komünist ve işçi partileri, aynı zamanda büyük bir devrimci ve bilimsel sosyalizmin kuramcısı Vladimir İlyiç Lenin'i, doğumunun 150. yıldönümünü olan 22 Nisan’da onurlandırmak istemektedir.

COVID-19 salgını yayılırken özellikle mevcut koşullar bir yandan kapitalist ülkelerdeki sağlık sisteminin büyük eksikliklerinin yanı sıra bu sistemin toplum karşıtı ve asalak karakterini de trajik bir biçimde ortaya sermektedir. Yeni bir kriz olasılığında bütün yükün gene işçilerin omuzlarına bineceği gerçeği ile barış ve halklar için yeni tehlikeler doğuracak olan kapitalizmin saldırgan doğası ve emperyalist rekabetin yükselişi karşısında V. İ. Lenin’in tarihsel anlayışına başvurmaya daha büyük bir ihtiyaç duyuyoruz. Hayatını işçi sınıfının ve diğer halk katmanlarının davasına adayan, sömürünün kaldırılması ve sosyalist toplumun inşası için mücadele eden bir kişilikti. 

V. İ. Lenin’i, eski sosyal demokrat partilerin oportünizminden ve dönekliğinden sıkı sıkıya ayrılan “yeni tür bir parti” olan çağdaş işçi sınıfı partisinin kurucusu olarak onurlandırıyoruz. Bu, proletaryanın ve Rusya'nın diğer ezilen katmanlarının sınıf mücadelesinin ön saflarında yer alan Bolşevik Parti idi. Lenin'in partisi, sömüren sınıfları alaşağı ederek, sömürülen ve ezilenlerin çıkarlarına hizmet eden proletaryanın diktatörlüğünü, işçilerin ve köylülerin hükümetini kurarak, Rusya işçi sınıfını zafere taşıdı. V. İ. Lenin, Komünist Parti’nin sadece işçi iktidarının kurulmasında değil, aynı zamanda sosyalizmin inşasında da öncü rolünü tanımladı ve doğruladı.

V. İ. Lenin’i, belirli gerçekliği dikkate alarak, Marksizm’in temel bileşenlerini bir başka ifadeyle, felsefe, siyasal iktisat ve bilimsel komünizmi daha da geliştiren kuramcı olarak ve ayrıca devrimci kuram ve eylemin, dogmatizmin, sekterliğin ve parlamenter yanılsamaların fırsatçı ve revizyonist çarpıtmasının düşmanı olarak onurlandırıyoruz.

"Halkın Dostları Kimlerdir? Sosyal Demokratlara Karşı Nasıl Mücadele Ederler?", "Rusya’da Kapitalizmin Gelişmesi", "Ne Yapmalı?", "Demokratik Devrimde Sosyal Demokrasinin İki Taktiği", "Materyalizm ve Ampiryokritisizm", "Marksizm ve Revizyonizm", "İkinci Enternasyonalin Çöküşü", "Sosyalizm ve Savaş", "Avrupa Birleşik Devletleri Sloganı Üzerine", "Emperyalizm: Kapitalizmin En Yüksek Aşaması", "Devlet ve Devrim", "Nisan Tezleri", "Sol Komünizm: Bir Çocukluk Hastalığı", "Sovyet Hükümetinin Acil Görevleri", ve "Büyük Başlangıç" gibi eserleri, Marksizm’in ve devrimci mücadelenin yayılması ve gelişmesi için kilometre taşlarıdır. Genel olarak bakıldığında, Lenin'in değerli teorik çalışması hâlâ günceldir ve her yeni nesil devrimcinin ideolojik-politik eğitimi ve eylemi için bir yol göstericidir. 


Yaklaşık bir yüzyıl önce insanlığı sarsan, Büyük Ekim Sosyalist Devrimi’nin lideri olarak V. İ. Lenin’i onurlandırıyoruz. Sınıf mücadelesinin gücüne, kendi çıkarlarının mücadelesinde söz sahibi olduklarında ezilenlerin ve sömürülenlerin gücüne ışık tutan, bu güçle tarihi toplumsal kurtuluş yönünde ilerleten bu muzaffer devrim, Ekim’in kızıl alevi,  birçok komünist ve devrimci işçi partisinin de kurulmasına ön ayak olmuş ve süreci hızlandırmıştı. Lenin'in güçlü bir kavrayışa sahip bir strateji yeteneği ve ustaca kurduğu ittifaklar vardı ve bunları sosyalist devrimin davasına adamıştı.

V. İ. Lenin'i, Sovyetler gibi yeni devrimci kurumlara dayanan işçi iktidarını ilk kez kuran, dünyanın ilk sosyalist devletinin lideri olarak onurlandırıyoruz. Toplumun ekonomik işleyişini, çağdaş toplumun ihtiyaçlarının tatmin edilmesinin ve kâr eden azınlık yerine tüm insanların çok yönlü ve özgür bir şekilde gelişmesinin odağa alındığı yeni bir temelde kurmuştu. Lenin'in özel çabasıyla kurulan dünyanın ilk sosyalist devleti olan SSCB, başta işçi sınıfı olmak üzere daha geniş halk katmanları için, dünya çapında yeni, eşi benzeri görülmemiş ve tarihsel ilerici gelişmeler üzerinde derin bir etkisi olan ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel başarıları beraberinde getirdi. Bu başarılar sosyalizm ve barış mücadelesinde halklara destek oldu.

I. Dünya Savaşı sırasında İkinci Enternasyonal'in ihanetine karşı, proleter enternasyonalizmin bayrağını yükselten lider olan V. İ. Lenin'i büyük enternasyonalist olarak onurlandırıyoruz. Uluslararası emek ve komünist hareketine büyük katkı sağlayan Komünist Enternasyonal'in kurulmasına öncülük eden, burjuva milliyetçiliğine ve sermayenin uluslararasılaşması gibi diğer burjuva görüşlere karşı çıkan Lenin, bugün için eylemiyle biriktirdiği deneyimlerden yararlı dersler çıkarmak için temel bir kaynaktır. Lenin'in sömürgecilik konusundaki yaklaşımları, komünistlerin sömürgeler sorununu anlamalarını sağladı ve hem sömürge ülkelerinde hem de sömürgelerde sömürge karşıtı mücadelelere liderlik etmeleri için onlara ilham verdi.

V. İ. Lenin'i emperyalist savaşın yorulmaz ve tutarlı düşmanı, halkların ulusal ve toplumsal kurtuluşunun, toplumsal adaletin, barış ve sosyalizm mücadelesinin savunucusu olarak onurlandırıyoruz.

Karşı devrim ve kapitalist yeniden inşa, sosyalizmin başarılarını gizleyemez. Yaşadığımız felaketler ve adaletsizlik, işçi sınıfının, küçük-orta tabakaların, köylülüğün ve genel olarak halkların kapitalist sömürü ve baskıdan ötürü yaşadığı ciddi sorunlar ve eziyetler, tüm dünyada sosyalizmin gerekliliğini ve güncelliğini vurgulamaktadır. 

Komünist ve işçi partileri, işçilere ve gençlere yönelik oluşturulan "sessizlik dalgasının" yanı sıra, sermayenin çıkarlarına hizmet eden siyasi güçler tarafından Lenin'e karşı dünya çapında serbest bırakılan gerici ve anti-komünist çarpıtmayı kınıyor. Onun çalışmalarının devamı için mücadele ediyoruz, mirasını savunmaya ve yaymaya devam etmeye kararlıyız ve işçiler ile halkı bundan ders çıkarmaya davet ediyoruz.

22 Nisan 2020


İmzalayan SolidNet üyesi Partiler:

    1. AKEL, Kıbrıs
    2. Alman Komünist Partisi 
    3. Arjantin Komünist Partisi 
    4. Arnavutluk Komünist Partisi
    5. Avustralya Komünist Partisi  
    6. Avustruya Emek Partisi 
    7. Azerbaycan Komünist Partisi 
    8. Bahreyn İlerici Demokratik Tribün 
    9. Bangladeş Komünist Partisi 
    10. Belarus Komünist Partisi 
    11. Belçika Komünist Partisi 
    12. Bohemya Moravya Komünist Partisi 
    13. Brezilya Komünist Partisi 
    14. Britanya Komünist Partisi
    15. Bulgar Komünistlerinin Partisi 
    16. Bulgaristan Komünist Partisi
    17. Danimarka Komünist Partisi 
    18. Danimarka’daki Komünist Parti 
    19. Dominik Cumhuriyeti Devrimin Gücü 
    20. Ekvador Komünist Partisi 
    21. El Salvador Komünist Partisi
    22. Ermenistan Komünist Partisi 
    23. Filipin Komünist Partisi (PKP-1930)
    24. Filistin Halk Partisi
    25. Filistin Komünist Partisi
    26. Finlandiya Komünist Partisi 
    27. Güney Afrika Komünist Partisi 
    28. Gürcistan Birleşik Komünist Partisi 
    29. Hırvatistan Sosyalist İşçi Partisi 
    30. Hindistan Komünist Partisi 
    31. Hindistan Komünist Partisi (Marksist)
    32. Irak – Kürdistan Komünist Partisi 
    33. İrlanda İşçi Partisi 
    34. İrlanda Komünist Partisi 
    35. İspanya Halkları Komünist Partisi 
    36. İspanya İşçileri Komünist Partisi
    37. İspanya Komünist Partisi
    38. İsrail Komünist Partisi 
    39. İsveç Komünist Partisi 
    40. İtalyan Komünist Partisi 
    41. Kanada Komünist Partisi 
    42. Katalonya Komünistleri 
    43. Kazakistan Sosyalist Hareketi 
    44. Kırgızistan Komünistlerinin Partisi 
    45. Komünist Parti, İtalya 
    46. Komünist Partiler Birliği – Sovyetler Birliği Komünist Partisi 
    47. Kore İşçi Partisi 
    48. Letonya Sosyalist Partisi 
    49. Litvanya Sosyalist Partisi 
    50. Lübnan Komünist Partisi
    51. Lüksemburg Komünist Partisi  
    52. Macaristan İşçi Partisi 
    53. Malta Komünist Partisi
    54. Meksika Komünist Partisi 
    55. Norveç Komünist Partisi 
    56. PADS, Cezayir
    57. Pakistan Komünist Partisi 
    58. Paraguay Komünist Partisi
    59. Peru Komünist Partisi
    60. Polonya Komünist Partisi 
    61. Portekiz Komünist Partisi
    62. Rusya Federasyonu Komünist Partisi 
    63. Rusya Komünist İşçi Partisi 
    64. Sırbistan Komünistleri 
    65. Slovakya Komünist Partisi 
    66. Sovyetler Birliği Komünist Partisi 
    67. Sri Lanka Komünist Partisi 
    68. Sudan Komünist Partisi 
    69. Suriye Komünist Partisi 
    70. Swaziland Komünist Partisi 
    71. Şili Komünist Partisi 
    72. Tudeh, İran
    73. Türkiye Komünist Partisi 
    74. Ukrayna Komünist Partisi 
    75. Ukrayna Komünistleri Birliği 
    76. Ürdün Komünist Partisi 
    77. Venezuela Komünist Partisi
    78. Yeni Britanya Komünist Partisi
    79. Yeni Hollanda Komünist Partisi 
    80. Yeni Yugoslavya Komünist Partisi 
    81. Yunanistan Komünist Partisi 

Ortak Açıklamayı İmzalayan Diğer Partiler

    1. Bulgaristan Komünistleri Birliği
    2. Fransa Devrimci Komünist Partisi 
    3. Fransız Komünist Yeniden Doğuş Kutbu 
    4. Shiso-Undo, Japonya
    5. Porto Riko Komünist Partisi 
    6. Galiçya Halkın Birliği 
    7. Komünist Parti, İsviçre 
    8. Komünistlerin Partisi, ABD