BM uzmanları: İlhak ihlalleri yoğunlaştıracak

BM insan hakları uzmanları, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planını ve ABD'nin bu planı desteklemesini kınayan bir açıklamada bulundu.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler'in (BM) insan hakları uzmanları, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planlarının, uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti ve diğer ülkelere söz konusu plana karşı çıkma çağrısı yaptı.

Yaklaşık 50 bağımsız uzman tarafından imzalanan ortak açıklamada, ABD'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu desteklemesine de tepki gösterildi.

Açıklamada, "İşgal edilmiş bir bölgenin ilhakı, BM Tüzüğü'nün ve Cenevre Sözleşmesi'nin ciddi bir ihlalidir ve BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu'nun pek çok kez doğruladığı şekilde bir bölgeyi savaş ve zor yoluyla ele geçirmenin kabul edilemez olduğuna ilişkin temel kuralıyla çelişmektedir" denildi.

Açıklamada, Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 30'unun ilhakının bölgeyi "Filistin'in Bantustan'ı"na çevireceği belirtildi. Bantustan, Güney Afrika'da apartheid rejimi döneminde siyahların dışarıya kapalı olarak yaşadığı bölgeydi.

Netanyahu, Batı Şeria ve Ürdün Vadisi'nin ilhakı planının başlama tarihini 1 Temmuz olarak belirlemişti. 

Filistin'in müzakere ekibinden Sayib Erekat, "Uluslararası toplumun sorumluluklarını, durumun ciddiyetini ve ilhak dahil olmak üzere yasadışı sömürgeci yerleşim yeri girişimine karşı barışı korumak ve kanunlara dayalı dünya düzenini desteklemek amacıyla acil tedbir geliştirilmesi gerektiğini hatırlatan BM uzmanlarının açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasında bulundu.

BM uzmanları, İsrail'in Filistinlilere karşı ihlalleri arasında toprağa el koyma, yerleşimci şiddeti, ev yıkımı, orantısız güç ve işkence uygulama, medyayı ve ifade özgürlüğünü kısıtlama ve siyasi, yasal, toplumsal, kültürel ve ekonomik haklar konusunda etnisite ve milliyetçiliğe dayalı çifte standart bir sistem geliştirme olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, "Bu insan hakları ihlalleri, ilhaktan sonra yoğunlaşacaktır" sözlerini ekledi.