Ve Amerikan uçakları Suriye semalarında!

3 yılı aşkın süredir devam eden savaş boyunca Suriye devleti hava sahasını korumuş, İsrail saldırıları ve Türkiye sızmaları dışında ihlal yaşanmamıştı. Yıllar sonra ABD, IŞİD gerekçesiyle istediğini elde etti. ABD, Suriye üzerinde uçaklarının uçmaya başladığını duyurdu.

CNN’e konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, IŞİD’e karşı hava saldırılarına istihbarat toplanması amacıyla Suriye üzerinde keşif uçuşlarına başlandığını söyledi. Büyük bir harekatın çok yakın zamanda olmayacağını ifade eden yetkililer, ABD’nin yeri ve zamanı geldiğinde harekete geçeceğini kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama, dün akşamki konuşmasında IŞİD örgütüne karşı “zayıflatma ve yok etme” hedefiyle “kapsamlı ve aralıksız” bir mücadele stratejisi uygulayacaklarını dile getirmişti. Obama, bu stratejinin Yemen ve Somali’deki terör gruplarına düzenlenen operasyonlara benzeyeceğini söyledi.

Yemen ve Somali'deki strateji, özellikle insansız hava araçlarıyla füze saldırıları. Bu saldırılar, savaşçılardan çok sivillerin ölümüne sebep olduğu için ABD kamuoyunda bile tepki topluyor.

Obama vur emri verdi
ABD Başkanı Barack Obama ilk kez, bireysel olarak Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) komutanlarının öldürülmesi için Savunma Bakanlığı’na emir verdi. Washington Post’a konuşan ABD ordusu yetkilileri, listenin başında IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin olduğunu söyledi.