Türkiye-Suriye sınırında "kurtarılmış bölge" oluşturacaklarmış

Suriyeli muhaliflerin Antalya'da yapılan toplantısında rejimi zayıflatmak için Suriye'nin Türkiye sınırında bir "kurtarılmış bölge" oluşturulması tartışıldı.

Suriyeli muhaliflerin Antalya'da düzenlenen toplantısında yapılan konuşmaların dökümü, ORSAM tarafından yayınlandı. Desteği için Türkiye'ye teşekkür eden Suriyeli muhalifler, somut öneri olarak Suriye'nin Türkiye'yle sınırına yakın bölgede "kurtarılmış bölge" yaratma ve buraya Suriye silahlı kuvvetlerini sokmama önerisinde bulundular.

Toplantıda bu öneri, "Bir başka talebimiz Fırat ve Cezire bölgesinin iki hafta içinde rejim asayiş kuvvetlerinden arındırılmış bir bölge olması yönünde hareket etmektir. Kürt ve [Arap] Aşiret[leri] mensubu kardeşlerimiz bu konuda gayret göstermelidirler" sözleriyle ifade edildi.

Fırat ve Cezire bölgesi, Suriye'nin Türkiye'yle sınırının doğu kısmında, yani Urfa, Mardin ve Şırnak illerinin sınırının Suriye tarafında kalan bölgeye tekabül ediyor.

Suriyeli muhalifler Haziran ayı başında Antalya'da toplandıklarında, Suriye'ye de Libya benzeri bir askeri müdahale yapılıp yapılmayacağı tartışması gündemdeydi. Antalya'daki toplantının karar metnine "dış askeri müdahaleleri onaylamama" ifadesi koyulmuş olsa da, Esad rejimine karşı her türlü adım muhalefetçe mübah görülüyordu. Nitekim o toplantıdan kısa süre sonra Hatay ili civarında Müslüman Kardeşler önce Cisr el Şuğur'da onlarca güvenlik görevlisini öldürdü, ardından Suriye ordusuyla çıkan çatışmalar fırsat bilinerek on binlerce kişi Türkiye sınırını geçerek Hatay'a geldi. Henüz akın başlamadan önce Kızılay'ın Hatay'da mülteciler için çadırları kurması, bu adımın planlı olduğunu ve Türkiye tarafından da önceden bilindiğini gösteriyordu. Nitekim çatışmalarda kullanılan silahların ve öldürülen militanların üzerinden çıkan SİM kartların Türkiye kökenli olduğu ortaya çıkmıştı.

Antalya'daki toplantıda ortaya atılan bu öneri, denizle bağlantısı olmayan, yalnızca Türkiye ve Irak'la bağlantısı olan bir bölgede silahlı ayaklanma başlatma fikrinin ciddi olarak görüşüldüğünü gösteriyor. ORSAM da bu öneriyi, toplantıda öne çıkan iki öneriden biri olarak değerlendirmiş. ORSAM'a göre diğer öne çıkan öneri ise İspanya'dan yola çıkacak ve Suriye'yi gıda, ilaç yardım malzemeleri taşıyacak bir "özgürlük gemisi" organize edilmesi oldu.

(soL - Haber Merkezi)