Yunanistan Ayasofya'da ezanı kınadı, Dışişleri de Yunanistan'ı kınadı

Ayasofya'da Kadir Gecesi programının ardından sabah ezanı okunması Yunanistan tarafından kınandı. Yunanistan bunu "kabul edilemez bir provokasyon" olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığı ise Yunanistan'ı açıklamasını kınadı.

Ayasofya’da Kadir Gecesi programının ardından geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sabah ezanı okundu. Yunanistan'dan kınama açıklaması geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bunun, "kabul edilemez bir provokasyon" olduğunu savundu.

Yunan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında "Ayasofya'da Diyanet İşleri Başkanı'nın da mevcudiyetinde Kuran okunması, ibadet yapılması ve bunun televizyonda yayınlanmasını kınıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, "Ayasofya'nın UNESCO'nın Kültür Mirası listesinde yer alan bir kültür varlığı olduğu, bu mekânı camiye çevirme girişimlerinin uluslararası toplumu rencide ettiği" belirtildi.

Mesajda ayrıca, "Dünyadaki bütün Hıristiyanların dini duygularına ve bu kültürel mirası yüceltenlere yönelik açık, kabul edilemez bir meydan okuma söz konusu. Böyle bir dönemde dinlerarası diyaloğun zayıflatılmak yerine teşvik edilmesi gerekir" dendi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN CEVAP: BİZ DE YUNANİSTAN'IN AÇIKLAMASINI KINIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim ve ezan okunmasına yönelik açıklamasını kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim ve ezan okunmasına yönelik açıklamasını kınıyoruz. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türk halkının kutsal Ramazan ayını ve Kadir Gecesini kutlamak yerine, Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim ve ezan okunmasını çarpıtmak yoluna gitmiştir” denildi.