Hani kapatılmasına gerek yoktu?

Çalışma ve Enerji Bakanlıkları yaptıkları ortak açıklamada, 19 kişinin işçinin öldüğü maden ocağında proje dışına çıkıldığını açıkladılar.

Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın daha önce ‘kapatılmasına gerek yok’ diye açıklama yaptığı Bükköy Maden Ocağı'nda, 2009’da ruhsatlandırılmış projeden farklı bir alanda üretim yapıldığı ortaya çıktı.

Açıklamada proje dışına çıkılarak üretim yapılan alanda, “havalandırma sisteminin yetersiz olması, gaz ölçümlerinin uygun teknolojiyle ve gereği gibi yapılamaması nedeniyle kazanın meydana geldiği anlaşılmıştır” denildi.

Her iki Bakanlıktan yetkililerin katıldığı toplantıda raporların incelenmesinin ardından yapılan açıklamada, “Maden ocağının 1965’ten bu yana mevcut olduğu, 1979’da maden sahasının kamulaştırıldığı, 1987’de işletmeye 20 yıllık süreyle işletme izni verildiği, 2006 sonunda firmanın işletmeyi uzatma talebiyle yeni projesini sunduğu ancak hem proje hem de üretim sahası bakımından eksiklerin görüldüğü, işletmenin üretim sahası ve proje bazında eksikliklerini giderdiği ve daha sonra süre uzatımının yapıldığı tespit edilmiştir” ifadeleri yer alıyor.

Madende yapılan son incelemelerin ardından, işletmenin 2009’da ruhsatlandırılmış projeden farklı bir alanda üretim faaliyetlerine girdiği vurgulanırken, geçtiğimiz Haziran ayında madende yapılan denetimde bunun nasıl gözden kaçtığı sorusu gündeme geldi.

Üretime yönelik hazırlık çalışmalarının tamamlanmadan üretime geçilmesi, üretim alanında havalandırma sisteminin yetersiz olması, gaz ölçümlerinin uygun teknoloji ile yapılmamasından ötürü patlamanın yaşandığı belirtilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş müfettişlerinin denetimlerinin maden ocaklarındaki çalışma koşullarını iyileştirmeye dönük etkisinin olmadığı şeklinde değerlendirmeler yapılıyor.

(soL – Haber Merkezi)