Salgın günlerinin işçi düşmanı şirketi Amazon'a 'teslimat' engeli

ABD merkezli e-ticaret şirketi Amazon'un Fransa'da salgın döneminde teslimat yapılmasını sınırlayan karara itirazı, mahkeme tarafından reddedildi.

Dış Haberler

Fransa'da bir mahkeme, ABD merkezli e-ticaret şirketi Amazon'un koronavirüs döneminde teslimat yapılmasını kısıtlayan uygulamaya itirazını reddetti.

Mahkeme kararına göre şirket, Fransa'ya bilgi teknolojisi, sağlık malzemeleri, gıda ve evcil hayvan yemi ürünlerinin teslimatını sınırlandırmaya devam edecek. Daha önceki mahkeme kararı da, şirketin nakliyatlarını artırması için sağlık koşullarını iyileştirmesini öngörüyordu.

Reuters'ta yer alan habere göre, Fransız sendikalar, kararı şirkete karşı zafer olarak değerlendirdi. Amazon'un pandemi döneminde uluslararası ölçekte işçilere hak gaspı uyguladığı biliniyor.

France's Sud sendikasından Laurent Degousee, konuya ilişkin, "Şirket sırf ABD'li diye, yasalardan muaf tutulmamalı. Hukukun üstünde bir şirket değil. Mahkemenin hükmettiği kural, tüm şirketler için geçerli" açıklamasında bulundu.

Sendikalar, teslimatların uygun koşullarda devam etmesi için şirketle uzlaşma çalışmaları yürüttüklerini, ancak şirketin bu koşulları sağlamadığını söyledi.

Versailles mahkemesi, Amazon teslimatlarının söz konusu kriterlere uymaması durumunda şirkete 100 bin avro ceza geleceğini kaydetti.

Şirket kriterleri yerine getirdiğini savunuyor

Amazon'un Fransa'da bulunan 6 deposu, çalışanların söz konusu depoların çok kalabalık olduğundan şikayet etmesi üzerine 16 Nisan'da mahkeme kararıyla kapatılmıştı.

Şirket, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Fransa'daki ve tüm dünyadaki dağıtım merkezlerimiz güvenlidir. Mahkemenin kararı, konunun güvenlik değil, bazı sendikaların bu durumdan çıkar sağlamasıyla alakalı olduğuna ilişkin düşüncemizi güçlendiriyor" dedi.

Sağlık protokolü kapsamındaki kriterlerin yerine getirildiğini savunan şirket, ceza ödeme riskine girmemek amacıyla ülkedeki depolarının 28 Nisan'a kadar kapalı kalmaya devam edeceğini kaydetti.

İlgili Haber
Dış Haberler