Munzur Gözeleri tehdit altında: Peyzaj projesi değil, talan projesi

Munzur Gözeleri, 'turizme açılma' vaadiyle, işletme cennetine çevrilmek isteniyor. 1. derece doğal sit alanı olan Munzur Gözeleri'ne yapılacak peyzaj projesi, doğal yapıyı tahrip edecek, patronları bölgeye sokacak.

Haber Merkezi

Turizme kazandırılacağı söylenerek yapılaşmaya açılan ve patronlara peşkeş çekilen doğal miraslara bir yenisi daha eklenmek isteniyor.

AKP'nin memleketi 'turizm cenneti' yapmak için attığı talan adımlarında sıra Munzur Gözeleri'ne geldi.

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan peyzaj projesi, Munzur Gözeleri'ni turizme açmaktan çok, bölgeyi işletmeler cenneti haline getirmeye yarayacak. 

Vali duyurdu

Bir dönem kayyum olarak belediye başkanlığına atanan ve son yapılan atama ile Ordu Valiliği görevine getiren Tuncay Sonel, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında yaptığı açıklamada ''Ovacık Gözeleri'nde 8 milyon lira civarındaki bir projeye başlanacak'' demişti.

Sonel ayrıca gözelerin görüntü kirliliği yarattığını öne sürmüş, ''Ovacık'taki gözeler şu an itibariyle görüntü kirliliği arz ediyor, Munzur'a ve Tunceli'ye yakışmıyor'' demişti.

İş makinesi girecek, doğal yapı bozulacak

1. derece doğal sit alanı olan bölgede yapılacak proje için dönemin valisinin açıklamalarında, alanın doğal yapısının korunacağı, iş makinesinin girmeyeceği hatta beton yapıların yıkılarak yerine ahşap yapıların yapılacağı iddiaları yer almıştı.

Ancak projenin planlarında da yer alan beton yapıların yıkılması, yapıların doğal sit alanının içinde yer alması nedeniyle iş makinelerinin bölgeye girmesini zorunlu kılıyor. Sit alanının içinde yapılaşmanın olmaması gerekirken, projedeki otopark, wc gibi işletmeler sit alanının içinde yer alıyor. 

Yapılacak yürüyüş yolu için de bölgedeki doğal yapıya ciddi zarar verileceği belirtiliyor.

Ayrıca bölgede yapılması planlanan köprüler betonarme yapıda olduğu için, kazı yapılmadan köprülerin inşa edilmesi mümkün değil.

Piknik alanı olarak tasarlanmış alan, söğüt ve kavak koruluğu. Piknik alanlarının doğal tahribata neden olacağı açık. Üstelik piknik alanı alabalıkların lavralarını bıraktıkları yer olduğundan, bu popülasyonun zarar görmesi de yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. 

Projeden kareler...

Munzur Gözeleri'nde yapılacak peyzaj projesinin tanıtım fotoğrafları, doğal yapının nasıl bozulacağını gözler önüne seriyor:

Karar metni gerçekleri gizliyor

Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanan proje için karar metninde, ''Sunulan projelerde sit sınırları içerisinde kalan kullanımların herhangi bir betonarme temel ve temel kazısı yapılmadan seyyar/temelsiz şekilde çelik platform üzerine oturtulması ve ahşap cephe giydirme kaplaması yapılması’' ifadeleri yer almıştı. 

Ancak karar metnindeki bu ifadeler gerçeklik ile bağdaşmıyor, sit alanı içerisindeki ahşap yollar için kazı yapılması gerekiyor.

Belediyenin haberi dahi yok

Geçtiğimiz gün Munzur Özgür Aksın Meclisi tarafından yapılan bir toplantıda konuşan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu,  projenin halka, sivil toplum kuruluşlarına, inanç önderlerine, sorulmadan hazırlandığını belirtmiş, belediye ile bile temas kurulmadığını dile getirerek ''Mülki idareyle diyalog kurulamıyor'' demişti. 

Munzur'un temel kaynağı

Munzur Gözeleri, Ovacık İlçesi Ziyaret Köyü yakınlarındaki sarp kayalıklardan çıkan ve Munzur Çayı'nı oluşturan irili ufaklı onlarca su kaynağından oluşuyor.

Ayrıca Munzur Milli Parkı’nın temel kaynağı olan Munzur Gözeleri, 2001 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece doğal sit alanı ilan edildi.

Gözeler, ayrıca bölge halkı için kutsal sayılıyor.