Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak Holding'in Kuveyt havalimanı inşaatında çalışan işçiler bir süredir direnişte.
Salgının yayıldığı şantiyede işçilere “gidebilirsiniz, ancak haklarınızı almadan” denilirken, bu tavra tepki gösteren işçiler, bir süredir hakları için eylemlerini sürdürüyor.
İşçilerin eylemlerinin sürdüğü, Limak’ın havalimanı şantiyesi önünde bulunduğu sırada Anadolu Ajansı’na “Limak İnşaat, koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tüm önemleri alarak Kuveyt'teki faaliyetlerini sürdürüyor” ifadeleriyle bir haber yaptırılması işçilerin tepkisini de arttırdı.
Konuya ilişkin soL’a açıklamalarda bulunan direnişçi bir işçi, yaşadıklarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Şantiyenin yöneticisi bizleri toplayıp burada koronavirüs vakaları görüldüğünü, isteyenin Türkiye’ye gidebileceğini söyledi. Bizim ailelerimiz var, her şey para değil diyerek dönmek istediğimizi söyledik ancak bizim tüm haklarımızı gasp etmeye kalktılar.
Tazminatlarımızı, özlük haklarımızı ödemeyeceklerini söylediler. Bunu kabul etmiyoruz. Salgının başından beri gereken önlemleri almadılar, şimdi Anadolu Ajansı üzerinden yalan haber yaptırıyorlar.
Biz buradayız, eylemdeyiz. Nereden yapıyorlar bu haberi, işte biz şu an Limak’ın sorumlularının olduğu şantiye binasının önündeyiz. Burada haklarımızı almak için mücadele veriyoruz.
Kaç kişi kalırsak kalalım hakkımızı almak için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Hakkımız olanı, alın terimizle kazandığımız hakları istiyoruz. Şimdi buranın sorumluları karşımıza bile çıkamıyor.
Şantiyeden kareler
Öte yandan salgın koşullarında tuvalet ve banyo alanlarının oldukça sağlıksız olduğuna ilişkin de aktarımda bulunan işçiler, bu durumun işçi sağlığını tehlikeye attığına işaret etti.
İşçilerin talepleri neler?
Patronların Ensesindeyiz Ağı'nda yer alan direnen Limak işçilerinin açıklamasında şu talepler sıralandı:
Limak yetkililerine güvenmiyoruz!
Biz buradan haklarımızı almadan gitmek istemiyoruz. Gidenlerin ne halde olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin birçok şehrinden Kuveyt’e gelerek, gece gündüz demeden, ağır çalışma koşulları altında çalıştık. Şimdi de emeklerimizin karşılığı olan parayı istiyoruz. Yetkililer ile yapılan görüşmelerde bugün yarın denilerek oyalıyorlar. İşçilere yapılan bu tutumu kabul etmiyoruz.
Burada toplanmış yüzlerce inşaat işçisi olarak, işten çıkışla beraber tüm özlük haklarımızın tamamının hesaplarımıza ödenmesini ve ödeme yapıldıktan sonra işçilerin Türkiye’ye dönüşünün şirket tarafından bedelsiz bir şekilde sağlanmasını talep ediyoruz.