Korona savaşları sürüyor

Covid-19 salgını dünyanın pek çok bölgesini etkilemeyi sürdürürken, emperyalist merkezler arasındaki güç mücadelesi salgın üzerinden yürütülüyor.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump Çin'e yönelik ciddi soruşturmalar yürüttüklerini ve tazminat talep edeceklerini söylerken, Çin ABD'li politikacılar acaba bir şeyler mi saklıyor diye sordu. Rusya ise AB'nin iddilarına artık alıştık yanıtını verdi.

Trump ısrarcı

ABD Başkanı Trump yönetiminin Beijing’in koronavirüs salgınıyşa başa çıkma çabalarına ilişkin ‘‘ciddi soruşturmalar’’ yürüttüğünü belirterek Çin’e yönelik saldırılarını tekrarladı ve ABD için tazminat isteyeceğini ileri sürdü. Trump Pazartesi günü Beyaz Saray’da düzenlediği basın açıklamasında, ‘‘onları sorumlu tutmanın pek çok yolu var’’ diyerek Çin’i hedef aldı. ‘‘Son derece ciddi soruşturmalar yürütüyoruz … Çin’den memnun değiliz’’ diyen Trump, salgının kaynağında durdurulabileceğine inandıklarını, eğer hızla durdurulmuş olsaydı bütün dünyaya yayılmayacağını söyledi.

Trump, bir Alman gazetesinin Çin’den 165 milyar dolar tazminat istenmesi çağırısında bulunduğunun hatırlatılması üzerine, ‘‘Almanya araştırma yapıyor, biz de araştırma yapıyoruz, Almanya’nın söz ettiğinden çok daha büyük bir para söz konusu. Henüz nihai miktarı belirlemedik, ama önemli bir miktar olacak’’ diye konuştu.

Çin'den karşı hamle

ABD’nin Çin’e yönelik saldırıları artarken Çin’den de yanıt gelmekte gecikmedi. Çin devleti tarafından desteklenen Global Times’da yayımlanan bir başyazıda ‘‘Çin’in Covid-19’a karşı elde ettiği başarının ABD’ninkinden çok daha iyi olduğu’’ savunuldu ve salgının üstünün örtüldüğü iddiaları bir kez daha reddedildi.

Ayrıca Beijing’den yapılan bir açıklamada Washington, ABD’nin Covid-19’la mücadelesine ilişkin kendi yurttaşlarının kaygılarıyla ilgilenmeye çağrıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, ABD’li siyasetçileri krizin suçunu Çin’in omuzlarına yüklemeye çalışmakla suçlayarak, Washington'un virüsle ilgili bazı bilgileri hasır altı edip etmediğini sordu. ‘‘ABD’de ilk vaka ne zaman yaşandı? ABD hükümeti bir şeyler mi saklıyor? Neden bu denli çaresizce diğer ülkeleri ve uluslararası örgütleri suçlamaya çalışıyor?’’ diyen Geng, bazı politikacıların diğer ülkelere saldırmak ve onları itibarsızlaştırmak için virüsün kökenlerini siyasi amaçlarla manipüle ettiklerini ama başarılı olamayacaklarını ileri sürdü.

Rusya’dan AB’ye cevap

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik iddialarını hedef aldı. Avrupa Birliği’nin Rusya’nın koronavirüs salgını ile ilgili dezenformasyon kampanyası yürüttüğü iddialarına ilişkin hiçbir kanıt sunamadığını belirten Lavrov, Rusya’nın AB’den herhangi bir kanıt talep bile etmediğini, zira Batılı ülkelerin birleştirici bir unsur olarak sözde Rus tehdidini kullanma çabalarına artık alıştıklarını söyledi.