Independent toplantılarına sızan FT muhabiri görevden uzaklaştırıldı

İngiliz FT gazetesinin muhabiri, Independent gazetesinin kendisini üst düzey yöneticilerin çalışanlarına maaş kesintilerini ve ücretsiz izinleri bildirdiği Zoom toplantılarını dinlemekle suçlamasının ardından görevden uzaklaştırıldı.

Dış Haberler

İngiliz Financial Times gazetesine Ocak ayında giren Mark Di Stefano isimli bir muhabir, Independent'in ve ona bağlı Evening Standard'ın koronavirüsün mali etkisi üzerine yaptıkları video konferanslarının ses kaydını dinlemekle suçlanıyor.

Guardian'da yer alan habere göre, Di Stefano'nun 100 bin fazla takipçisinin bulunduğu Twitter hesabından Independent'in toplantı bildirimlerini tespit ettiği kaydedildi.

Evening Standard'da yayınlanan virüs tedbirlerine ilişkin gazetenin eski genel müdürü George Osborne imzalı bir haberin aynı anda FT'de yayınlanmasının ve Independent'in yalnızca internet portalında yayımlanan haber özetlerinin FT'nin canlı günlük blogunda da yayımlanmasının konuya ilişkin şüpheleri artırdığı belirtildi.

Independent, Zoom toplantılarına giriş kayıtlarında, Di Stefano'nun FT'ye bağlı eposta adresini tespit ettiklerini ve geçen hafta Independent çalışanlarının toplantısını 16 saniye boyunca dinlediğini öne sürdü.

Video konferansa katılan gazetecilerden bazıları, Di Stefano'nun ismini kısa bir süre ekranda gördüklerini söyledi. Independent, olaydan birkaç dakika sonra başka bir hesabın isimsiz bir şekilde konferansa girdiğini ve "yalnızca ses" modunda toplantıyı dinlediğini iddia etti.

İsimsiz hesabın, daha sonra Di Stefano'nun kullandığı akıllı telefonla ilişkili olduğunun ortaya çıktığı söyleniyor.

Independent, Di Stefano'nun üst düzey yöneticilerin çalışanlarına maaş kesintilerini ve ücretsiz izinleri bildirdiği Zoom toplantılarını da dinlediğini söyledi.

Görevden uzaklaştırıldı

FT'nin söz konusu iddiaların ardından Di Stefano'ya yönelik soruşturma başlattığı ve soruşturma sonucunda kendisini görevden uzaklaştırdığı bildirildi

Independent'in hemen ardından FT'de yayınlanan haberin kaynağı, "telefonla ulaştığımız kişiler" olarak gösterilmişti.

Independent editörü Christian Broughton, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İfade özgürlüğüne saygı duyuyoruz ve habercilik rekabetini anlıyoruz. Ancak Independent, çalışanların kendi içinde yaptığı toplantıda dışarıdan bir gazetecinin dahil olmasını tamamen uygunsuz ve çalışanların mahremiyet haklarının ihlali olarak görüyor" dedi.

Evening Standard sözcüsü de, "FT'den bir gazetecinin hukuksuz bir şekilde özel Zoom toplantılarına erişmesi kabul edilemez. FT'nin konuya ilişkin acil açıklama ve özür yayınlacağından eminiz" açıklamasında bulundu.