Hindistan test kitlerini Çin'e iade etme kararı aldı

Covid-19 salgını ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerde gerilim yaratmaya devam ediyor. Bu kez Hindistan ile Çin, Çin malı test kitleri nedeniyle karşı karşıya geldi.

Dış Haberler

Çin Hindistan’ın, yeni koronavirüs için Çin’de üretilen test kitlerini kalite sorunları nedeniyle kullanmaktan vazgeçme kararını adil ve sorumlu bir adım olmamakla eleştirdi.

Reuters’ın haberine göre, Covid-19 salgınının yönetilmesinden sorumlu Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, doğruluk oranlarının düşük olması nedeniyle iki Çin şirketinden satın alından antikor test kitlerini iade etmeyi planladığını açıkladı. Pek çok eyaletten Çin testlerinin çelişkili sonuçlar verdiğine dair bilgilerin geldiği ileri sürülürken, Racastan eyaletindeki yetkililer testlerin koronoavirüs bulaştığı tespit edilen hatalarda denendiğini ama negatif sonuç alındığını bildirdiler.

Çin Büyükelçiliği: 'Adil olmayan, sorumsuz bir hareket'

Çin Büyükelçiliği ise Hindistan’ın kararından derin bir kaygı duyduğunu ve Çinli yetkililerin Guangzhou Wondfo Biotech ve Zhuhai Livzon Diagnostics adlı iki şirket tarafından üretilen teçhizatı tasdik ettiklerini duyurdu.

Çin Büyükelçiliği sözcüsü Ji Rong, açıklamasında ‘‘bazı kişilerin Çin ürünlerini ‘hatalı’ olarak yaftalamaları ve meselelere ön yargılı bakmaları adil olmayan ve sorumsuz bir harekettir’’ dedi. Çin şirketlerinin Avrupa, Asya ve Latin Amerika’da çok sayıdaki ülkeye herhangi bir sorunla karşılaşmadan teçhizat ihraç ettiklerini belirten Ji, Çin’in Hindistan’a koronavirüsle mücadelesin somut adımlar atarak yardımcı olmaya çalıştığını ve ihraç edilen tıbbi malzemelerin kalitesinin imalatçılar için birincil öncelik olduğunu söyledi.

Ji testlerin doğru sonuçlar vermesi için profesyonel bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, ‘‘Covid-19 antikor hzılı test kitlerinin saklanması, taşınması ve kullanılması için katı kurallar var. Profesyoneller tarafından bu kurallara uyulmadan gerçekleştiren her türlü operasyon, testlerin doğruluk oranlarında farklılıklara yol açacaktır’’ diye konuştu.

İki ülke arasındaki diplomatik tartışmanın Hindistan’ın komşu ülkelerin yatırımlarına yönelik bir soruşturma açmaya karar vermesinin ardından yaşandığına dikkat çekiliyor. Hindistan’ın pek çok Avrupa ülkesi gibi koronavirüs salgını nedeniyle mali zorluk yaşayan yerli şirketlerin Çin sermayesinin eline geçmesinden kaygı duyduğu ifade ediliyor. 

Dünyanın kişi başına düşen en az test sayısına sahip olan Hindistan geçtiğimiz ay içinde bu sayıyı arttırmak üzere Çin’den yarım milyondan fazla antikor testi sipariş etmişti. Antikor testlerinin ilk aşamalardaki enfeksiyonlardan ziyade, semptom göstermeyenler de dahil olmak üzere insanların geçmişte hastalanıp hastalanmadıklarını gösterdiği belirtiliyor.